Nul-Op-de-Meter woonbuurt De Kiem van Houten voltooid

Ten zuiden van de wijken Castellum en Tuinen in Houten ligt De Kiem van Houten. Een nieuwe, groene woonbuurt met 308 Nul-Op-de-Meter woningen en appartementen, onderdeel van de wijk Grassen. Na het opleveren van de laatste woningen is nu ook de buitenruimte voltooid. Op 20 maart 2024 werden de werkzaamheden officieel afgerond.

Wethouder Rosa Molenaar van gemeente Houten en directeur Jeroen Jeukens van Jansen Bouwontwikkeling B.V. legden op het grasveld aan de Kuilgras de laatste hand aan de woonbuurt, in aanwezigheid van een klein gezelschap van de gemeente, Jansen Bouwontwikkeling B.V., bewoners van de Kuilgras, adviseurs en uitvoerende partijen. Bij de laatst geplante boom onthulden zij het op maat gemaakte insectenhotel.

Eerste grote, Houtense Nul-Op-de-Meter woonbuurt

De Kiem van Houten is de nieuwste woonbuurt binnen De Vijfwal in Houten-Zuid en bestaat uit 308 Nul-op-de-Meter woningen en appartementen in een karakteristiek jaren ’30 stijl. Het is een diverse mix van rijwoningen, halfvrijstaande woningen, driekappers, vrijstaande woningen, patiobungalows en appartementen. In totaal zijn er 92 sociale huur-, 18 middenhuurappartementen en 198 vrije sectorkoopwoningen gerealiseerd.

Nul-op-de-Meter: meer dan energieneutraal

Alle woningen zijn Nul-op-de-Meter: volledig gasloos en zeer duurzaam. In een Nul-Op-de-Meter woning is het netto energiegebruik gelijk aan nul. Dit gebeurt door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en een warmtepomp. De Kiem van Houten is de eerste, grote woonbuurt in Houten die volledig Nul-Op-de-Meter is.

Wethouder Rosa Molenaar: “Voor de gemeente Houten is de oplevering van het project een bijzondere mijlpaal. Er is gehoor gegeven aan onze wens om duurzaam en klimaatbestendig te bouwen. Met De Kiem van Houten is er een mooie en leefbare nieuwe woonbuurt ontstaan. In deze groene waterrijke omgeving is het ruim en duurzaam wonen. Dat is een luxe in het centrum van het land."

Natuurlijke woonomgeving

Er is een natuurlijke woonomgeving ontstaan met aandacht voor biodiversiteit. De buitenruimte is in goed overleg met gemeente en omwonenden boven en onder de grond duurzaam aangelegd. Onder de grond ligt een gescheiden stelsel voor een vuilwaterriool en een infiltratie- en transportriool. Het hemelwater wordt gescheiden afgevoerd naar de gerealiseerde wadi’s (open water). De parkeerplaatsen zijn aangelegd met grastegels. In de buurt staan veel bomen en diverse beplanting die vlinders en insecten aantrekt. Rond de hele buurt staat een witte haag met verschillende bloeiperioden en hoogten.

Het bestaande Vijfwal Sportparcours is onderdeel van de nieuwe woonbuurt. De ontwikkelaar plaatste toestellen die sporten, bewegen en ontmoeten stimuleren. Op de groenstrook tussen de school en het appartementencomplex hebben de ontwikkelaar en de gemeente samen met de initiatiefnemers een plek voor de ‘Tuin der Tuinen’ gerealiseerd. Een tuin die een groene verbinding vormt tussen Castellum en de Vijfwal. Het geeft ruimte aan vlinders en bijen en biedt een oplossing voor vallend regenwater. De buurtbewoners onderhouden de tuin die oude en nieuwe bewoners van verschillende leeftijden met elkaar verbindt. Met de aanplant van de allerlaatste boom, de zwarte tupeloboom, Nyssa sylvatica, kan de duurzame omgeving van De Kiem van Houten nu verder tot bloei komen.