Omgaan met grassoort ‘het Kruipertje’

Ieder jaar komen er meldingen bij de gemeente binnen over ‘het kruipertje’. Het kruipertje is een grassoort die aartjes vormt. Deze aartjes hebben weerhaakjes en kunnen op deze manier ‘kruipen’. De aartjes kunnen overlast veroorzaken bij huisdieren, omdat de aartjes in de vacht blijven hangen en soms de huid kunnen binnendringen. Alle grassen vormen aartjes. Maar niet ieder aartje is een kruipertje.  De meeste grasaren hebben geen weerhaken en zijn niet schadelijk. 

Waar komt het kruipertje voor?

Het kruipertje groeit in bermen en tussen stoeptegels en bloeit in mei en juni. De soort komt met name voor op plekken waar honden uitgelaten worden. Dat komt omdat de grond daar voedselrijk is door urine en uitwerpselen. Het kruipertje kan goed tegen warmte en droogte en komt veel voor. 

Omgaan met kruipertjes

Wij voeren standaard onze maairondes uit en maaien zo ook (een deel van) de grasaartjes weg. Als hondeneigenaar kan het helpen om de uitwerpselen van uw huisdier direct op te ruimen: dit maakt de grond minder voedselrijk. Ook is het verstandig om uw huisdier te controleren op zaden en aren van het kruipertje. Samen kunnen we er dan voor zorgen dat uw huisdier zo min mogelijk last krijgt van het kruipertje. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw huisdier.     

Maaibeleid

Wilt u meer weten over ons beleid over biodiversiteit en maaien? Kijk op houten.nl/maaibeleid(Verwijst naar een externe website)