Begraafplaatsen in Houten
Een begrafenis is eenmalig en elk afscheid is uniek. Uw persoonlijke wens staat daarom centraal. U mag zelf bepalen hoe de begrafenis eruit ziet. Wij zijn oprecht betrokken bij alle mensen, ongeacht sociale, religieuze of culturele achtergrond. We zorgen ervoor dat we altijd met zorg en betrouwbaar handelen bij een uitvaart.
Denkt u na over een begrafenis? Of moet u een begrafenis regelen? Dan moet u veel persoonlijke keuzes maken. Het is belangrijk om eerst goed over die keuzes na te denken. Op onze website vindt u veel informatie over begraven in Houten.
Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag. Telefoonnummer: (030) 63 92 611, op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur, e-mail gemeentehuis@houten.nl
Buiten werkdagen en in het weekend kunt u voor het plannen van een begrafenis contact opnemen via (030) 63 92 101.
Pr. Ireneweg 1
3991 BE Houten
Openingstijden
Wintertijd: maandag t/m zondag van 08.00 tot 16.00 uur.
Zomertijd: maandag t/m zondag van 08.00 tot 20.00 uur.
Sfeer en bijzonderheden
Begraafplaats Prinses Ireneweg is een begraafplaats met historische waarde die rond 1830 in gebruik is genomen. Ze is in Engelse stijl aangelegd naar een ontwerp van tuinarchitect H. van Lunteren.
Van Lunteren ontwierp diverse landgoederen en parken zoals Park Randenbroek in Amersfoort. Er zijn drie monumentale graven en ongeveer zestig oude grafstenen van vóór 1962 die bewaard blijven.
In 1956 is de begraafplaats heringericht in Franse stijl met de kenmerkende zuilvormige coniferen. De begraafplaats is rond 1989 aangewezen als gemeentelijk monument. Dit geldt voor de hoofdstructuur van de begraafplaats, het toegangshek en drie gemeentelijke monumentale graven.
Monumentale graven:
Er zijn drie monumentale graven en ongeveer zestig oude grafstenen van vóór 1962 die bewaard blijven. Deze staat in de bijlage van de Beheerverordening.
- Familiegraf Wttewaall van Wickenburgh, eigenaar van kasteel Wickenburgh in ’t Goy.
- Grafmonument van Jacob Waller (1848-1926) en Mary Waller-Watkins (1846-1926). De heer Waller was burgemeester van de gemeente Houten van 1877 tot 1925
- Familiegraf d’Hangest d’IJvoij van Houten.Tot 1812 bezat deze familie de gerechten Schonauwen, ’t Gooi en Houten.
Algemene begraafplaats Oud Wulven
Oud Wulfseweg 6
3992 LT Houten
Openingstijden
Wintertijd: maandag t/m zondag van 08.00 tot 16.00 uur.
Zomertijd: maandag t/m zondag van 08.00 tot 20.00
Sfeer en bijzonderheden
Begraafplaats Oud Wulven is in 1990 aangelegd. Het is een aangename landschappelijke ruimte met een eigentijdse vormgeving met klassieke beplanting. De begraafplaats heeft twee grafvelden, een besloten urnenhof met urnengraven en twee urnenmuren en een strooiveld. Rondom de begraafplaats staan eiken, hazelaars en kornoeljes.
Centraal op de grafvelden staan twee grote beukenbomen met een bank eromheen. Tussen de graven staan hagen van taxus. Rond de grafvelden is een wandelpad, met wilde bloemen er omheen. Het tweede grafveld is sinds 2015 in gebruik.
Naast twee gemeentelijke begraafplaatsen zijn er nog vijf bijzondere algemene begraafplaatsen die de kerk beheert:
- Rooms-katholieke begraafplaats, Loerikseweg,
- Rooms-katholieke begraafplaats, Jonkheer Ramweg, Schalkwijk
- Nederlands Hervormde begraafplaats, Brink, Schalkwijk
- Rooms-katholieke begraafplaats, Beusichemseweg, ’t Goy
- Nederlands Hervormde begraafplaats, Waalseweg, Tull en ‘t Waal
In de gemeente Houten is geen crematorium. De dichtstbijzijnde crematoria zijn in Nieuwegein, Utrecht, De Bilt en Amersfoort.