Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan. Maak hiervoor een afspraak. 

 • Het paspoort ligt na 6 werkdagen voor u klaar.
 • Het afhalen kan zonder afspraak en moet persoonlijk gebeuren. Bekijk hier de openingstijden.
 • Kinderen moeten zelf komen bij het aanvragen en ophalen van hun identiteitsbewijs.
Afspraak maken paspoort Afspraak maken identiteitskaart

Kosten en geldigheid

Soort identiteitsbewijs Geldigheid Kosten
Paspoort (18 jaar en ouder) en zakenpaspoort 10 jaar € 75,80
Identiteitsbewijs (18 jaar en ouder) 10 jaar € 68,50
Paspoort (tot en met 17 jaar) 5 jaar € 57,30
Identiteitsbewijs (tot en met 17 jaar) 5 jaar € 36,95
Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort 5 jaar € 57,30
Extra kosten spoedaanvraag € 51,60

De gezaghouders moeten altijd toestemming geven voor een paspoort of identiteitskaart. Meestal zijn dit de ouders, maar het kan ook 1 ouder zijn en/of een voogd.

ID-kaart: tot en met 11 jaar
Paspoort: tot en met 17 jaar

Aanvraag digitale toestemming paspoort of ID door ouder

U logt in met DigiD

Let op! De toestemming is 6 weken geldig. Geef de digitale toestemming door voor de afspraak op het gemeentehuis. Vanaf 12 jaar mag een kind zonder ouder(s) een reisdocument aanvragen en afhalen.

 • Is uw reisdocument gestolen? Bij diefstal of beroving moet u eerst aangifte doen bij de politie. Vraag daarna een nieuw identiteitsbewijs of paspoort aan.
 • Gaat het om vermissing? Vraag direct een nieuw identiteitsbewijs of paspoort aan. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • Wilt u alleen de vermissing van uw reisdocument melden en geen nieuw identiteitsbewijs of paspoort aanvragen? Dan kunt u dit online doen. Het melden van vermissing van een reisdocument is gratis.

Let op! Een geregistreerde vermissing kan niet meer worden teruggedraaid, het document wordt meteen geregistreerd als vermist en is vanaf dat moment onbruikbaar.

Goed om te weten:

Geeft u tot 3 keer toe, in vijf jaar tijd, geen goede reden op voor de vermissing van uw paspoort? Dan kan de aanvraag op een nieuw paspoort afgewezen worden. Daarnaast wordt u dan geregistreerd in het Register Paspoortsignaleringen. 

Inloggen met DigiD Vermissing reisdocument doorgeven

Identiteitsfraude melden

Bent u slachtoffer door misbruik van (een kopie van) uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs? Meld dit via Rijksoverheid.nl.

Als u vóór 14:00 uur een spoedaanvraag indient, kunt u het paspoort of identiteitsbewijs meestal de volgende werkdag vanaf 10:00 uur afhalen. Doet u een spoedaanvraag na 14.00 uur aan? Dan kunt u het document 2 werkdagen later na 10.00 uur ophalen.

Wanneer u komt voor de aanvraag van uw paspoort of identiteitsbewijs dan kunt u ook aangeven of de aanvraag spoed is. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra kosten.

Let op! U moet u hiervoor wel online een afspraak maken

 • Het reisdocument ligt na 6 werkdagen klaar.
 • Het afhalen kan zonder afspraak en moet persoonlijk gebeuren.
 • Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelfstandig een ID-kaart aanvragen en ophalen, zonder dat toestemming van ouders nodig is.
 • Wanneer u het reisdocument na 3 maanden niet hebt afgehaald, wordt het vernietigd.

Reist u met een minderjarige waarover u niet het gezag heeft?  Dan heeft u toestemming nodig van de ouders, verzorgers of personen die gezag hebben over het kind. Bekijk de voorwaarden op de website van de rijksoverheid.

Reist u veel voor zaken, beroep of privé? Dan kunt u een 2e paspoort aanvragen bij de gemeente. Dit werkt hetzelfde als de aanvraag van uw eerste paspoort. Bekijk de voorwaarden op de website van de rijksoverheid.

Een vreemdelingenpaspoort of een vluchtelingenpaspoort vraagt u zelf aan.

U vraagt een vluchtelingenpaspoort wanneer u vluchteling bent. Een vreemdelingenpaspoort kunt u aanvragen als u in Nederland woont, maar niet de Nederlandse nationaliteit hebt. En u kunt aantonen dat u van de overheid van uw eigen land geen paspoort of identiteitskaart kunt krijgen.

Wat neemt u mee?

 • Een geldig verblijfsdocument van de IND
 • alle reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) die van u zijn. Het maakt niet uit of ze geldig zijn of verlopen
 • Voor een vreemdelingenpaspoort een bewijs dat u in het land van herkomst geen paspoort kunt verkrijgen.
 • één kleuren pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. Let op: foto's uit een pasfotoautomaat voldoen niet altijd aan alle eisen;
 • Pinpas voor de betaling, als dat mogelijk is.
 • Jonger dan 18 jaar en een paspoort nodig? Of jonger dan 12 jaar en een ID nodig? Dan is er altijd schriftelijke toestemming nodig van ouders of gezaghouders  U kunt als ouder hier digitaal toestemming voor geven. 

Aanvraag digitale toestemming paspoort of ID door ouder

U logt in met DigiD