Recreatie

Houten heeft veel groen en water met volop gelegenheid tot recreëren.

Vissen en varen in het Kooikerspark,  een kinderboerderij en speeltuin in het Imkerspark. Zwemmen en zonnen aan het strand van de Rietplas, klimmen en bouwen in speelnatuurgebied Nieuw Wulven. Het sportparcours op De Vijfwal. Het recreatiegebied Hof van Wulven geven ruimte aan wandelaars, joggers en spelende kinderen. Voor ieder wat wils!

Ook buiten de kern Houten is genoeg te zien en beleven. Op het Eiland van Schalkwijk kunt u bijvoorbeeld kanoën, wandelen of fietsen langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het polderlandschap en de uiterwaarden van de Lek.

De ‘Speelboerderij Houten’ is een kinderboerderij en speeltuin aan de Keercamp 17 (vlakbij de Imkersplas). Hier kun je kennismaken en knuffelen met dieren en naar hartenlust gebruik maken van de diverse speeltoestellen.

Openingstijden

Sinds 8 juni is de Speelboerderij  Houten weer gedeeltelijk open voor publiek. Bezoekers zijn welkom van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 16.00 uur op de boerderij.

De speeltuin gaat binnenkort ook open. Zodra deze datum bekend is, maken we dat hier en via sociale media bekend. De toegang is gratis.  

Meer informatie

Voor informatie of vragen kunt u contact opnemen met de beheerder Amerens Vredenberg via het emailadres info@kinderboerderijhouten.nl. Actuele informatie is te vinden op de nieuwe facebook pagina van de Speelboerderij:Speelboerderij Houten | Facebook

Kom naar Speelbos Nieuw Wulven (pdf, 17 MB) en waan je in de wereld van de Romeinen en de Hollandse Waterlinie. Lang geleden stond hier een Romeins fort. Je kan er lekker ravotten.  Ook is in het bos een kunstproject gerealiseerd wat het bos een educatief karakter geeft.

Het speelbos bestaat uit zes deelgebieden:

  • Het grote Fort: het hart van het speelbos, met diverse natuurlijke speeltoestellen, een waterspeelplaats en een trapveldje. Dit gebied is geschikt voor kinderen van 0-6 jaar.
  • De vliegerweide: balspelen, vliegeren, in bomen klimmen, picknicken; alles kan hier.
  • Kleine dwaalbos: vlak naast het grote Fort kunnen kinderen verstoppertje spelen en hutten bouwen tussen de struiken.
  • Romeinse notenakker: wandelen, picknicken of even uitrusten tussen de walnotenbomen.
  • Het verdronken bos: voor de waaghalzen is hier een klimtouwen constructie gebouwd over het (ondiepe) water. Wie durft er als eerste naar de overkant?
  • Nieuw Wulvense waterlinie: Het achterste deel van het speelbos is het meest ruige stuk, speciaal voor de wat oudere kinderen (8-14 jaar). Hier meandert het water langs stuwen en boomstammen, rond eilandjes in het water. Kinderen kunnen zich hier op allerlei manieren vermaken; bouw een dam van takken of onderzoek de wilgentenen huisjes in het bos.

Route

Tot standkoming

Gemeente Houten heeft het Speelbos in samenwerking met Staatsbosbeheer ontwikkeld.

De volgende partners hebben geholpen bij de totstandkoming:

  • Bestuur Regio Utrecht (BRU);
  • Dienst Landelijk Gebied (Bijdrage Landinrichtingscie. Groenraven-Oost);
  • Regeling Beeldende Kunst van de provincie Utrecht;
  • Landschap Erfgoed Utrecht.

 

Lekker sportief bezig zijn? Het Vijfwal Sportparcours is een bijna vijf kilometer lang parcours met 16 oefeningen, sporttoestellen en een sprintparcours. Iedereen die graag buiten sport, beginnend of geoefend, kan er zijn energie kwijt. Aan de hand van een instructiebord worden de oefeningen uitgelegd. Het sportparcours van de Vijfwal is voor alle inwoners, van jong tot oud, om te sporten en bewegen in de buitenlucht.

Sponsors

Het parcours wordt gesponsord door de Houtense bedrijven Piazza Sports, Mookie Running en Your Personal Training.

Plattegrond

Download hier een plattegrond van het parcours (pdf, 2 MB) met alle toestellen en oefenmogelijkheden.

In Houten kan op de volgende locaties een visvergunning worden aangeschaft:

Frans de Witte, Duwboot 22B
tel. 030 - 6365 425

Welkoop, Standerdmolen 16
tel. 030 - 6371 271

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de algemene Utrechtse Hengel Vereniging.