Sport en Recreatie

Houten heeft veel groen en water met volop gelegenheid tot recreëren.

Zo kunt u bijvoorbeeld vissen en varen in de Kooikersplas, naar de Speelboerderij in het Imkerspark, zwemmen in de Rietplas of gebruik maken van het sportparcours op de Vijfwal.

Het recreatiegebied Hof van Wulven geeft ruimte aan wandelaars, joggers en spelende kinderen. Kinderen kunnen daar lekker klimmen en bouwen in speelbos Nieuw Wulven.

Ook buiten de kern Houten is genoeg te zien en beleven. Op het Eiland van Schalkwijk kunt u bijvoorbeeld kanoën, wandelen of fietsen. Er gaan fantastische routes langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, door het polderlandschap en de uiterwaarden van de Lek. Voor ieder wat wils!

Speelboerderij Houten is een kinderboerderij en speeltuin aan de Keercamp 17 (vlakbij de Imkersplas). Hier kun je kennismaken en knuffelen met dieren en naar hartenlust gebruik maken van diverse speeltoestellen.

Openingstijden

Bezoekers zijn iedere dag welkom van 9:30 tot 16:30 uur.

De toegang is gratis.  

Meer informatie?

Neem contact op met: 

speelboerderij@zomozorg.nl
tel. (030) 276 55 55

Kom naar Speelbos Nieuw Wulven en waan je in de wereld van de Romeinen en de Hollandse Waterlinie. Lang geleden stond hier een Romeins fort. Je kan er lekker ravotten. Ook is in het bos een kunstproject gerealiseerd wat het bos een educatief karakter geeft.

Het speelbos bestaat uit zes deelgebieden:

 • Het grote Fort: het hart van het speelbos, met diverse natuurlijke speeltoestellen, een waterspeelplaats en een trapveldje. Dit gebied is geschikt voor kinderen van 0-6 jaar.
 • De vliegerweide: balspelen, vliegeren, in bomen klimmen, picknicken; alles kan hier.
 • Kleine dwaalbos: vlak naast het grote Fort kunnen kinderen verstoppertje spelen en hutten bouwen tussen de struiken.
 • Romeinse notenakker: wandelen, picknicken of even uitrusten tussen de walnotenbomen.
 • Het verdronken bos: voor de waaghalzen is hier een klimtouwen constructie gebouwd over het (ondiepe) water. Wie durft er als eerste naar de overkant?
 • Nieuw Wulvense waterlinie: Het achterste deel van het speelbos is het meest ruige stuk, speciaal voor de wat oudere kinderen (8-14 jaar). Hier meandert het water langs stuwen en boomstammen, rond eilandjes in het water. Kinderen kunnen zich hier op allerlei manieren vermaken; bouw een dam van takken of onderzoek de wilgentenen huisjes in het bos.

Route

Project

Speelbos Nieuw Wulven is een project van gemeente Houten in samenwerking met Staatsbosbeheer. Het is ontwikkeld met medewerking van provincie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de inmiddels niet meer bestaande organisaties Bestuur Regio Utrecht en Dienst Landelijk Gebied.

Lekker sportief bezig zijn? Sportparcours Vijfwal is een bijna vijf kilometer lang parcours met 16 oefeningen, sporttoestellen en een sprintparcours. Iedereen die graag buiten sport, beginnend of geoefend, kan er zijn energie kwijt. Op een instructiebord staan de oefeningen uitgelegd. Het sportparcours is voor alle inwoners, van jong tot oud, om te sporten en bewegen in de buitenlucht.

Plattegrond

Download hier een plattegrond van het parcours (pdf, 2 MB) met alle toestellen en oefenmogelijkheden.

Sponsors

Het parcours is mede mogelijk gemaakt door de Houtense sponsors Piazza Sports, Mookie Running en Your Personal Training.

In Houten is een visvergunning te koop bij:

Frans de Witte, Duwboot 22B
tel. 030 - 6365 425

Welkoop, Standerdmolen 16
tel. 030 - 6371 271

Voor meer informatie zie de website van de Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging.

Met warm weer is het fijn om verkoeling te zoeken in het water. Dat kan bijvoorbeeld in de Honswijkerplas of de Rietplas. U kunt hier recreëren van 7.00 tot 22.00 uur.

Overzicht Zwemwater Provincie Utrecht
 • Sportaanbod in Houten

  Sportpunt Houten is een sportinformatiepunt met een sportmakelaar en vier sportmedewerkers. Sportpunt Houten helpt om mogelijkheden te scheppen waardoor iedereen aan sport mee kan doen.

 • kunstgras voetbalveld wijk De Oorden

  Sport- en speelplekken

  Lekker buiten sporten en spelen? In elke wijk vindt u kleine glijbanen, wipkippen of schommels. Alle grotere sport- en speelplekken hebben we voor u op een kaart gezet. Veel plezier!