Het openbaar groen in plantsoenen

In de openbare ruimte zorgt de gemeente voor het openbaar groen. Denk hierbij aan het gras, de bomen en planten in de plantsoenen, bermen of vijvers. Onze groenspecialisten maken voor alle plantsoenen en groenstroken eerst een beplantingsplan. Zelf groen of andere materialen toevoegen hieraan is niet wenselijk.

Wat we in de praktijk zien

Steeds vaker planten inwoners – om welke reden dan ook – op eigen initiatief groen in openbare plantsoenen. Deze toegevoegde planten gaan dan de oorspronkelijke planten in de weg zitten of overwoekeren. Hoe goed de bedoelingen ook zijn: liever niet. Als u de planten niet weg wil doen, dan kunt u de planten ook aanbieden via een buurtapp of via een online marktplaats zoals groepen op Facebook.

Ook zien we dat inwoners speelmaterialen, zoals glijbanen of trampolines op grasveldjes laten staan. Dit maakt het gras maaien op die plekken heel lastig.

Beplantingsplan voor plantsoenen

Bij onze beplantingsplannen zijn onder andere de grondsoort, schaduw, hoogte, bloeitijd bepalend. De gekozen planten in een plantsoen stemmen we zorgvuldig op elkaar af. Dit maakt dat de plantensoorten elkaar niet beconcurreren. Ook houden we rekening met een bijdrage aan de biodiversiteit en minimum aan onderhoud. Als we een groot groenplantsoen gaan beplanten, bespreken we dat met de buurt.

Verwijderd groen is niet gelijk weg

De planten die niet bij ons beplantingsplan horen, halen we regelmatig uit de groenvakken. Deze nemen we mee naar de gemeentewerf. Als u de beplanting graag terug wil, dan kunt u de planten daar weer ophalen. Wel eerst even een afspraak maken via 030 – 63 92 611 of gemeentehuis@houten.nl. De planten die na drie weken niet zijn opgehaald, vernietigen we.