Natuur- en milieueducatie

Natuur- en Milieu educatie Houten laat kinderen en ouderen kennismaken met natuur en milieu. Dat doen we door ondersteuning te bieden aan basisscholen. Ook organiseert NME maandelijks een buitenschoolse natuuractiviteit.

Ontdek zelf de natuur in Houten

Zelf op pad in de natuur in Houten? De gemeente Houten biedt diverse plekken om de natuur te ontdekken.

Natuurpad

Op het natuurpad kun je terecht voor lekker struinen door en spelen in de natuur, maar ook voor een kort ommetje. Je kunt het natuurpad vinden op de Keercamp, naast de speeltuin en de kinderboerderij van Buitenwereld. Tegenover de ingang van de speeltuin staat een bord met een plattegrond van het natuurpad.

Het natuurpad is gemarkeerd door paaltjes met afbeeldingen van planten en dieren. De afbeeldingen verwijzen weer naar de opdrachten. Je vindt alles terug op de plattegrond. Om de natuur te ontdekken, kun je de opdrachten natuurlijk ook op andere plekken doen… Van de opdrachten kun je wat leren, maar ze zijn vooral ook gewoon leuk om te doen!

Om de opdrachten te doen, heb je een aantal spulletjes nodig:

  • een verrekijker om vogels te spotten
  • een lege eierdoos om natuurvondsten in te bewaren
  • een plastic vuilniszak om op te liggen
  • een loep(potje) om beestjes in te bekijken
  • een schepnet
  • een licht gekleurd wasteiltje om waterdiertjes te vangen
  • een licht gekleurde doek die je onder de struiken legt voordat je schudt; zo kun je de beestjes beter zien

Je kan ook een mand met opdrachten en materialen huren (plus borg). Deze manden zijn verkrijgbaar bij NME Houten (alleen op afspraak)

Het natuurpad is gerealiseerd door NME Houten. Dit was niet mogelijk geweest zonder de financiële bijdragen van de gemeente Houten, Viveste, Rabobank Kromme Rijn, Stichting Beelaerts van Blokland Fonds, Onze Lieve Vrouwe Broederschap en Mickey’s Kinderdagverblijven.

Bekijk hier de opdrachten

Dicht bij Houten ligt het bos Nieuw Wulven. In dat bos is speciaal voor kinderen een speelbos aangelegd. Lees hier meer over het speelbos en het ontstaan ervan.

Speciaal voor de peuters en kleuters van Houten is er rondom het NME-gebouw (Keercamp 13) een Kaboutertuin gemaakt. Er staan 10 kabouters met daarbij een leuk opdrachtje. Zo ontdek je wat kabouters zoal doen ‘s nachts. Bijvoorbeeld dieren beter maken met geurige kruiden of spelen met zijn kriebelige dierenvriendjes. Bij één van de bomen is een rood kabouterdeurtje te vinden waarachter de kabouters wonen. De Kaboutertuin bevindt zich in het openbaar gebied en is vrij toegankelijk. Houdt voldoende afstand tot elkaar!

Bekijk hier de plattegrond (png, 120 KB).

Natuur- en Milieu- Educatie voor basisscholen

De gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein werken samen op het gebied van natuur- en milieu- educatie (NME). Dit doen zij via de organisatie Buitenwijs. Buitenwijs biedt schoolkinderen een groot aanbod in allerlei activiteiten in het kader van natuur en milieu. Er zijn zowel leskisten voor in de klas als buitenlessen. Bekijk de website van Buitenwijs voor het actuele aanbod.

Buitenschoolse natuuractiviteit

Elke maand organiseren NME Houten en de NatuurOntdekPlek (om de beurt) een natuuractiviteit. Deze activiteit vindt altijd plaats op de woensdagmiddag. Leeftijdscategorie: van 4 tot 12 jaar of van 6 tot 12 jaar. Als je per mail op de hoogte gehouden wilt worden van onze activiteiten, stuur dan een mailtje naar nme@houten.nl.

Werkt u graag met kinderen? En heeft u zin om actief te zijn in, voor én met de natuur? Word dan ook vrijwilliger bij NME Houten en/of BuitenWijs!

De verschillende activiteiten van NME Houten en BuitenWijs kunnen niet plaatsvinden zonder vrijwilligers. Wij hebben regelmatig vacatures. Daarvoor zoeken wij natuurliefhebbers die het leuk vinden om in de eigen woonomgeving met kinderen activiteiten in de natuur te doen. Kennis van de natuur is niet noodzakelijk.

Meer informatie of aanmelden?

Het huidige aanbod is te vinden op de website van Van Houten & Co. Stuur een e-mail naar nme@houten.nl. Specifiek voor de schoolbuitenlessen kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met Buitenwijs. Dat e-mailadres is buitenwijs@nieuwegein.nl.