Starterslening

De gemeente helpt Houtense jongeren van 18 tot en met 37 jaar bij de financiering van een eerste koopwoning. Sta je minimum 1 jaar ingeschreven in Houten, ben je 37 jaar of jonger en wil je een eerste woning kopen van maximum € 390.000? Dan kun je vanaf 1 maart 2024 een starterslening aanvragen. Hiermee kun je nét dat beetje extra lenen. Het is een extra lening bovenop je hypotheek bij de bank. De starterslening bedraagt 20% van de koopsom met een maximum van € 35.000. De eerste drie jaar betaal je geen aflossing en rente.

Aanvragen starterslening

Voor het aanvragen van een starterslening bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) heb je eerst een toewijzingsbrief nodig van de gemeente.

Bij de aanvraag van de toewijzingsbrief log je in met Digid en stuur je het volgende mee:

 • Voorlopige koopovereenkomst
Inloggen met DigiD Vul hier het aanvraagformulier in

Binnen 2 weken ontvang je een bevestiging van de aanvraag. Indien er bij de aanvraag gegevens missen, vraagt het college om deze informatie binnen 4 weken aan te leveren.

4 weken na ontvangst van de complete aanvraag neemt het college een beslissing in de vorm van een toewijzing- of afwijzingsbrief. Alle aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.

Nadat je de toewijzingsbrief van gemeente Houten hebt ontvangen, kun je bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) de verdere aanvraag voor een starterslening indienen. Hoe dat proces in elkaar zit, lees je hier.

Met de starterslening kun je extra lenen voor de aankoop van je eerste woning met een maximale koopsom van €390.000. Het is een extra hypothecaire lening bovenop je eerste hypotheek bij de bank. De starterslening sluit je af bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). De lening bedraagt 20% van je koopsom met een minimum van €2.500 en een maximum van €35.000. De looptijd van de lening bedraagt 30 jaar. De rente staat voor de eerste 15 jaar vast. Na de eerste 15 jaar wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld. De eerste drie jaar betaal je geen aflossing en rente.

Video Zo werkt de Starterslening

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is een onafhankelijke stichting die geen winst maakt, maar wel het financieren van je eerste koophuis mogelijk wil maken. Met de Starterslening koop je op een verantwoorde manier tóch je droomhuis. Je sluit de lening af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dat extra zekerheid geeft.

De eerste drie jaar betaal jij geen maandlasten. Je mag dan wel extra aflossen en betaalt daar geen kosten voor. Na 3 jaar ben jij wel verantwoordelijk voor de verdere betaling van rente en aflossing. De lening heeft een looptijd van 30 jaar.

 • Je woont minimaal één jaar in Houten. Bij twee aanvragers geldt dat één aanvrager in Houten woont;
 • Je bent beide tussen de 18 en 37 jaar;
 • Je koopt voor het eerst een bestaande of nieuwbouwwoning (inclusief meerwerk en renovatie);
 • De koopsom bedraagt maximum € 390.000;
 • De eerste hypotheek en Starterslening voldoen aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
 • Je eerste hypotheek heeft een rentevaste periode van minimaal 10 jaar;

 • Notariskosten;
 • € 750 afsluitkosten bij SVn;
 • Borgtochtprovisie NHG;
 • Eventueel kosten voor een taxatierapport of financieel advies.