Handhavingsverzoeken
Heeft u het idee dat iemand zich niet aan de regels houdt? Of ervaart u ergens veel overlast van? Dan kunt u dit op verschillende manieren aan de gemeente laten weten:
1. U kunt een melding doen
Dit doet u via een formulier op de website: Melding doen gemeente Houten. Hier vindt u ook een overzicht van andere meldingen die u kunt doen. U mag de melding anoniem doen. De gemeente bekijkt uw melding en beslist of ze actie onderneemt. Dit is afhankelijk van of er sprake is van een overtreding, dan wel de aard van de overtreding. U krijgt daarvan bericht, maar geen officieel besluit.
2. U kunt een formeel handhavingsverzoek indienen
In plaats van een melding, kunt u ook een handhavingsverzoek indienen, als u denkt dat regels worden overtreden. Bijvoorbeeld bouwen zonder vergunning of gebruik van een perceel in strijd met de regels. Let op: voor het indienen van een handhavingsverzoek gelden strenge vereisten. Een handhavingsverzoek kan de relatie met buren of anderen beïnvloeden. Het is vaak beter om eerst samen in gesprek te gaan en naar een oplossing te zoeken. Buurtbemiddeling(Verwijst naar een e-mailadres) kan u helpen om dit gesprek aan te gaan.
Helpt dat niet? Dan vragen wij u vooral eerst een melding te doen. Ook daarna kunt u alsnog een handhavingsverzoek indienen.
Wat doet de gemeente?
De gemeente onderzoekt of er regels zijn overtreden. Is dit het geval? Dan neemt de gemeente maatregelen. U ontvangt een officieel besluit indien uw handhavingsverzoek aan alle vereisten voldoet. Tegen dit besluit kunt u bezwaar of beroep aantekenen.
Hoe dient u een handhavingsverzoek in?
Een handhavingsverzoek moet schriftelijk (per brief) en ondertekend (voorzien van een handtekening) worden ingediend. Dit kan:
- Per post:
College van burgemeester en wethouders
Onderdoor 25
3995 DW Houten
t.a.v. team VTH
- (Als bijlage) per e-mail: gemeentehuis@houten.nl(Verwijst naar een e-mailadres) (vermeld als onderwerp: Handhavingsverzoek).
Wat moet er in het verzoek staan (vereisten)?
- Uw naam, adres en hoe wij u kunnen bereiken. Een handhavingsverzoek kan niet anoniem worden ingediend.
- Uw handtekening. Zonder handtekening behandelen wij uw verzoek als een melding.
Uw rechtstreekse belang bij het verzoek. U moet zelf hinder ondervinden van de activiteit.
Voorbeeld: het café naast u maakt meer geluid dan is toegestaan of er is een bedrijf naast u gekomen, terwijl dit alleen een woning mag zijn.
- Informatie over de mogelijke overtreding:
- De locatie.
- Wat er volgens u gebeurt dat niet mag.
- Welke actie u verwacht van de gemeente.
- Welke regels of wetten volgens u worden overtreden.
De wettelijke termijn voor een besluit van de gemeente begint zodra wij uw schriftelijke en volledige verzoek hebben ontvangen.