Koninklijke onderscheidingen

 

Een Koninklijke onderscheiding is ook wel bekend als het lintje. Het is een koninklijk schouderklopje voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de Nederlandse samenleving. De lintjes worden ieder jaar uitgereikt op de laatste werkdag voor Koningsdag. Dat noemen we de Lintjesregen. Iedereen kan een lintje aanvragen. 

Aanvraagformulier
het opspelden van de onderscheiding

Hoe vraagt u een lintje aan?

Een Koninklijke onderscheiding is een hele eer. Daarvoor is een lange weg afgelegd door de aanvrager en de mensen die de aanvraag ondersteunen. Het resultaat? Een verrassende en waardevolle onderscheiding. Oftewel: de uitreiking van het lintje.  

Bekijk hier hoe een aanvraag gaat

 • Vul het aanvraagformulier volledig in. Vul liever geen '??' of 'niet bekend' in.
 • Voeg minimaal 3 ondersteunende brieven toe. De brieven moeten als losse bijlagen worden meegestuurd. Deze zijn ondertekent door de ondersteuner en bij voorkeur op briefpapier.
 • Is de persoon die u voordraagt nog in loondienst? Dan is een verklaring van geen bezwaar van de werkgever verplicht.
 • Het is ook mogelijk dat een koninklijke onderscheiding wordt uitgereikt bij een bijzondere gelegenheid. Bijvoorbeeld bij het afscheid van de persoon of bij een jubileum van de vereniging. In dit geval dienen de verdiensten én de gelegenheid een duidelijk verband met elkaar te hebben. 

De persoon die u voordraagt:

 • Woont in Houten. Is de persoon niet woonachtig in de gemeente Houten? Neem dan contact op met de gemeente waar de persoon woont.
 • Heeft zich ten minste 15 jaren ingezet. Met gemiddeld 6 tot 8 uren per week.
  Let op: een gemiddelde inzet over 15 jaar telt niet. Het gaat om een continue inzet, gedurende de hele periode.
 • Voert de activiteiten nog steeds uit of is daar minder dan een jaar geleden mee gestopt. Gerekend vanaf de datum dat de uitreiking plaats vindt.

Dien uw aanvraag in vóór 1 juni, in het jaar vóór de lintjesregen.

 • Als de persoon die u voordraagt zeer ernstig ziek is, dan kunt u om een spoedprocedure vragen.
 • Uitreiking bij een bijzondere gelegenheid: dien de aanvraag uiterlijk een half jaar voor de datum van uitreiking in.

Twijfelt u of wilt u eerst overleg over de aanvraag of de uitreikingsdatum? Neem dan contact op met de medewerker kabinetzaken. kabinet@houten.nl

Het is ook mogelijk om uw aanvraag in te dienen voor een bijzondere gelegenheid. Dat kan voor het afscheid van de persoon zijn of bij een jubileum van de vereniging. In dit geval dienen de verdiensten én de gelegenheid een duidelijk verband met elkaar te hebben. Uitreiking binnen privé sferen is niet toegestaan, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag, een huwelijksjubileum, etcetera.
De aanvraag voor een bijzondere gelegenheid dient u minimaal 6 maanden van tevoren in te dienen bij de burgemeester. Ook is er maatwerk mogelijk in verband met bijvoorbeeld medische urgentie.

Stuur de aanvraag voor een bijzondere gelegenheid naar kabinet@houten.nl.