De wooncoach

Bent u toe aan een andere woning, die beter past bij uw wensen en behoeften? Bijvoorbeeld een kleinere gelijkvloerse woning? Maar weet u niet hoe te beginnen? Overweegt u uw woning aan te passen? De Wooncoach kan u helpen met advies en het zetten van de juiste stappen. Corrie en Marijke zijn beide vrijwillig wooncoach en komen op uw verzoek op huisbezoek om uw wensen vrijblijvend door te spreken.

Wooncoach en vrijwilliger Corrie Schipper van de gemeente Houten geeft advies over veilig en fijn wonen als je ouder wordt. Veel senioren willen volgens haar graag verhuizen naar een appartement of een hofje. Maar dat blijkt vaak niet mogelijk door het kleine aanbod van dit soort woningen. Gelukkig zijn er in het eigen huis veel aanpassingen te doen.

Corrie woont zelf in het noordoosten van Houten. Toen zij en haar man nog in de vijftig waren, verbouwden ze hun koophuis. Ze lieten in die tijd al bewust extra brede deuren en drempelloze vloeren maken in de woning. Corrie adviseert iedereen hetzelfde te doen: “Verbouwplannen? Houd gelijk al rekening met het ouder worden.”

Enquête en kaartje 

De wooncoach bezocht in de afgelopen maanden regelmatig Houtense senioren. Zo konden bewoners in De Oorden en De Hoven die een oproep kregen voor de Comfortabel Wonen-enquête van de gemeente Houten via een kaartje een afspraak met haar aanvragen. Corrie vindt dat ze een mooie taak heeft. “Ik vind het fijn mensen te ontmoeten en iets nuttigs voor mens en maatschappij te doen. Daarnaast geeft dit werk mij de kans kennis te delen. Voor mijn pensioen werkte ik als wijkverpleegkundige en ik was een paar jaar vrijwilliger bij de Slim Thuis Woning. Dat project zat tot 2019 in een pand aan Het Rond. Ik gaf ook daar advies over comfortabel wonen als je ouder wordt.”

Verschillende woonvragen

Senioren hebben volgens Corrie veel verschillende woonvragen. Zoals: waar zijn appartementen te koop? Worden er in de toekomst hofjes gebouwd in Houten? Kan ik als huurder verhuizen naar een kleinere woning? Hoe kan ik comfortabel thuis blijven wonen? “Ik kijk altijd samen met mensen naar wat zij het liefste willen”, legt Corrie uit, “en wat mogelijk is. De meeste adviezen die ik geef, gaan toch wel over het aanpassen van het eigen huis. Dat is niet zo gek, want verhuizen binnen Houten blijkt lastig. Een passende, gelijkvloerse woning is niet snel te vinden.”

Veilig-en-fijn-wonentips

Corrie heeft veel tips voor de grote groep senioren die in hun eigen huis blijft wonen. Ze deelt er alvast een aantal: “Moeite met traplopen? Het is niet gelijk nodig een traplift te kopen. Laat een tweede leuning en tussentreden of easy steps installeren. Daardoor hoeft u nog maar kleine stappen te maken. Beugels bij het toilet en in de badkamer verkleinen de kans dat u ’s nachts slaapdronken naast de wc valt en niet meer op kunt staan. En waar veel mensen niet aan denken: verwijder losse vloerkleden. Dat voorkomt struikelen of uitglijden.”