Toekomst van comfortabel thuiswonen

Als senior wil je graag zolang mogelijk thuiswonen. Zelf bepalen hoe je je leven leidt. Maar wat als lichaam of geest minder wordt? Hoe kun je dan comfortabel blijven wonen, zeker nu zorg steeds minder vanzelfsprekend lijkt te worden?

Tekst en foto: Mariëtte Woudenberg

Volgens beleidsadviseur Willemien Hermans van ZorgSpectrum gaat er in de nabije toekomst veel veranderen in de ondersteuning van senioren. “Dat kan niet anders. Enerzijds is dat nodig om de zorg betaalbaar te houden, zeker nu er steeds meer ouderen komen. Anderzijds is het nodig omdat het personeelstekort in de ouderenzorg toeneemt. Senioren gaan straks meer dingen zelf regelen en blijven zo lang mogelijk thuiswonen, ook met zwaardere zorg. Dat heeft ook iets moois: we houden zo lang mogelijk de regie over ons eigen leven.”

“Zo lang mogelijk thuiswonen betekent trouwens niet dat iemand altijd blijft wonen in zijn of haar huidige huis. Soms kan een volgende stap nodig zijn. Gelukkig komen er wel steeds meer woonmogelijkheden voor senioren. Van hofjes tot woongroepen. Wie meer dan vijf uur zorg per week nodig heeft en niet boven een bepaald inkomen uitkomt, kan in aanmerking komen voor een sociaal huurappartement in Woonstede of bijvoorbeeld Het Haltna Huis. Die appartementen zijn van woningcorporatie Woonin, voorheen Viveste. Senioren wonen daar zelfstandig, maar wel met zorg en voorzieningen dichtbij.”

Een andere ontwikkeling in de toekomst: zorg gaat straks vaker digitaal. Denk aan beeldbellen met de arts of online advies vragen aan een zorgmedewerker over medicijnen of bijvoorbeeld een wond. Ook komen er steeds meer technische snufjes – domotica – op de markt. “Daarin is nu al veel mogelijk”, zegt Willemien. “Er bestaan sensoren die alarm slaan als iemand valt en op de grond blijft liggen. Of die een vloerlamp aandoen bij het ‘s nachts uit bed stappen. Er is Medido, een verdeler die helpt bij het op tijd medicijnen innemen. Of denk aan de sprekende zorgrobot Tessa die bijvoorbeeld kan herinneren aan het op tijd wassen of eten.”

Het belangrijkste advies dat Willemien geeft aan senioren om in de toekomst comfortabel ouder te worden, is: “Denk er op tijd over na. Dat geldt voor iedereen, voor mij ook. Net als ieder ander moet ik me afvragen: is mijn woning over tien jaar nog steeds geschikt? Hoe ziet mijn netwerk eruit? Zijn er mensen die ik straks kan vragen boodschappen te doen of me naar de huisarts of fysiotherapeut te brengen? En wat als ik geen auto meer rijd of fiets, zijn er dan andere mogelijkheden om naar het theater te gaan?”