Wonen in de Dassenburg

Tekst en foto: Mariëtte Woudenberg

Margreet (69) en Rob Jager (74) wonen in De Dassenburg; een complex van woningcorporatie Viveste waar 55-plussers gemeenschappelijk wonen. Regelmatig drinken ze samen met andere bewoners koffie, doen mee met groepsactiviteiten of halen boodschappen voor een zieke buur. Er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken. ‘Je bent hier nooit eenzaam’.

Al voor het pensioen van Margreet dacht het echtpaar na over wonen in een seniorengroep. Vooral Margreet wilde graag op tijd verhuizen met het oog op later. “Ik werkte jarenlang in verpleeghuis Het Houtens Erf. Zo vaak zag ik dat mensen niets hadden geregeld. We woonden destijds nog in een groot eengezinshuis aan ’t Spoor. Ik wilde mijn zoon en dochter niet opzadelen met een groot probleem als een van ons iets zou krijgen.”

Driekamerappartement

Margreet en Rob meldden zich aan als aspirant-lid van Leestaete aan het Sandelhout en deden mee met de activiteiten van die woongroep. Toch kozen ze drie jaar geleden uiteindelijk voor wonen in De Dassenburg. Margreet: “Op de begane grond van dat complex kwam een driekamerappartement leeg dat precies aansloot bij onze wensen.”

Redelijk sociaal

“Voordat we in De Dassenburg konden komen, hadden we wel eerst een gesprek met twee bewoners om te kijken of we in de groep pasten,” legt Rob uit: “Je moet namelijk wel redelijk sociaal zijn om hier te wonen. Als je het liefst de hele dag alleen in je appartement zit, is dit niets voor je. De bewoners kijken ook waar op dat moment behoefte aan is. Ze willen graag een goede verdeling tussen echtparen, alleenstaande vrouwen en mannen.”

Bejaardenhuis?

Mensen vragen regelmatig aan Margreet en Rob of ze nu in een soort bejaardenhuis wonen. ‘Nee, zeker niet’, zegt Margreet. “Een woongroep is echt iets anders. Je kunt meedoen aan allerlei activiteiten en natuurlijk staan we als bewoners voor elkaar klaar. Het is alleen niet de bedoeling dat we iemand onder de douche of op de wc helpen als die dat zelf niet meer kan. Heb je blijvend zorg nodig, dan waarschuwen we de kinderen of schakelen professionele hulp in.”

Schrijf u alvast in

De Dassenburg heeft 22 sociale huurappartementen. Alle woningen zijn levensloopbestendig, dus zijn gelijkvloers en hebben extra brede deuren. Margreet raadt iedereen aan die 55 jaar of ouder is en interesse heeft in een seniorenwoongroep om zich net als hen alvast in te schrijven als aspirant-lid. “Dan kun je er aan snuffelen en kijken of het iets voor je is. Komt er een plekje vrij en heb je nog geen zin om te verhuizen, dan hoef je niet gelijk ‘ja’ te zeggen. Je blijft gewoon op de wachtlijst staan.”

Meer informatie, zie website Dassenburg