Koop je eerste huis met een starterslening van gemeente Houten

De gemeente helpt Houtense jongeren van 18 tot en met 37 jaar bij de financiering van een eerste koopwoning. Sta je minimaal 1 jaar ingeschreven in Houten, ben je 37 jaar of jonger en wil je een eerste woning kopen van maximum €390.000? Dan kun je vanaf 1 maart 2024 een starterslening aanvragen. Hiermee kun je nét dat beetje extra lenen. Het is een extra lening bovenop je hypotheek bij de bank. De starterslening bedraagt 20% van de koopsom met een maximum van €35.000. De eerste drie jaar betaal je geen aflossing en rente.

Wethouder Rosa Molenaar:Voor jongeren in Houten is zelfstandig wonen nu nog vaak een droom. Met de starterslening helpt de gemeente hen met het aankopen van een eigen betaalbare woning in Houten. Jongeren kunnen alleen of samen met hun partner een extra hypotheek krijgen waarmee zij nét een beetje extra kunnen lenen voor het aankopen van hun eerste woning. De lening overbrugt namelijk het verschil tussen wat je als woonstarter kunt lenen op basis van je inkomen en nodig hebt om de woning te kunnen kopen. Hiermee gaat een wens van de gemeenteraad in vervulling om naar mogelijkheden te zoeken om starters op de Houtense woningmarkt te helpen. De komende jaren komen er veel woningen in Houten bij, waarvan ook een groot deel betaalbare woningen. De starterslening is alleen aan te vragen door jongeren van Houten.”

Eerste 3 jaar geen maandlasten

De starterslening is een product van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Hiermee kun je extra geld lenen voor de aankoop van je eerste woning met een maximale koopsom van €390.000. Het is een extra hypothecaire lening bovenop je eerste hypotheek bij de bank. De lening bedraagt 20% van je koopsom met een minimum van €2.500 en een maximum van €35.000. De looptijd van de lening bedraagt 30 jaar. De rente staat voor de eerste 15 jaar vast. Na de eerste 15 jaar wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld. De eerste drie jaar betaal je geen aflossing en rente.  

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten

SVn is een onafhankelijke stichting die geen winst maakt, maar wel het financieren van je eerste koophuis mogelijk wil maken. Bij SVn sluit je de starterslening af. Hiermee koop je op een verantwoorde manier tóch je droomhuis. Je sluit de lening af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dat extra zekerheid geeft.

Aanvragen starterslening

Vanaf 1 maart 2024 kun je bij SvN een starterslening aanvragen. Wel heb je eerst toestemming nodig van gemeente Houten. De gemeente legt de toestemming vast in een toewijzingsbrief. Met deze toewijzingsbrief kun je de starterslening aanvragen bij de SVn. De aanvraag van de starterslening start op houten.nl/starterslening.