Plan van Aanpak IZA
Januari: werksessies
In twee werksessies met gemeenten, welzijns- en zorgpartijen, inventariseerden we initiatieven rondom onze opgaven: sterk sociaal domein en eerstelijnszorg, gezond ouder worden en mentale weerbaarheid en gezondheid. Wat kan geborgd, opgeschaald of ontwikkeld worden en waarmee zouden we moeten stoppen? Dit gaf een eerste beeld.
Maart: werkagenda 2024
Op basis van de inventarisatie hebben de trekkers van Altrecht, Unicum en ZorgSpectrum een werkagenda opgesteld met prioriteiten voor 2024. Zij deden dit respectievelijk op de opgaven: mentale weerbaarheid en gezondheid, een sterk sociaal domein en eerstelijnszorg, en gezond ouder worden. De werkagenda werd in maart gepresenteerd aan de Bestuurlijke Werkplaats Lekstroom. De agenda vertaalt het regioplan voor de periode 2023-2026 naar concrete, gefaseerde acties. Voor 2024 ligt de focus op het versterken van initiatieven die bijdragen aan onze doelstellingen.
April – Juli: netwerken bouwen en initiatieven versterken
In deze fase betrekken we steeds meer organisaties bij de plannenmakerij om de gewenste impact te kunnen maken. We leren elkaar beter kennen, waardoor duidelijker wordt hoe sociale teams, welzijns- en vrijwilligersorganisaties de zorgorganisaties kunnen versterken. Iedere trekker heeft of krijgt een sparringpartner vanuit de gemeenten die ook aandacht heeft voor het sociaal domein. Ook in de werkgroepen die zijn opgestart, zijn de verschillende bloedgroepen vertegenwoordigd. Daarnaast is er een coördinator aangesteld voor het regionaal opzetten van de ketenaanpakken in GALA.
Met elkaar brengen we bestaande initiatieven in kaart om te versterken wat er al is en kijken we naar best practices voor implementatie elders. Daarbij worden sommige opgaven op niveau zorgkantoorregio uitgewerkt, zoals het Mentale gezondheidsnetwerk.
1. Een sterk sociaal domein en eerste lijn
Rol voor gemeentehub
Om de zorg en ondersteuning voor de inwoners nog beter te organiseren, wordt de samenwerking tussen zorgprofessionals en professionals in het sociaal domein en welzijn versterkt. Met partners uit de eerstelijnszorg, welzijn en gemeenten worden landelijke kaders vertaald naar kaders voor de regio Lekstroom. De gemeentehub krijgt hierin een belangrijke rol: zij kennen de lokale situatie. Vanuit de gemeentehub worden afspraken doorvertaald naar de wijken.
Consultatiefunctie
Om de eerstelijn te ondersteunen bij complexere zorgvragen, kijken we naar consultatiemogelijkheden, zoals die nu al bestaan voor de specialist ouderengeneeskunde (ONUE). Voor vragen rond inwoners met een verstandelijke beperking willen we samen met VG-partners afspraken maken over een vergelijkbare consultatiefunctie bij de arts verstandelijk gehandicapten. Dit wordt eveneens bekeken voor de jeugdarts.
Lokale samenwerking
We inventariseren de bestaande afspraken, samenwerkingen en ontwikkelingen per gemeente(hub). Hoewel er al veel is opgezet, geven betrokkenen aan dat we er nog niet zijn. Dit najaar willen we de lokale samenwerking in een of twee gemeenten versterken. Doel is om voor de lokale samenwerking een subsidieaanvraag bij ZonMw in te dienen.
Nieuwe inzichten
De gesprekken in de werkgroep leiden tot nieuwe inzichten over waar de samenwerking verder versterkt kan worden. We verkennen of dit past binnen de ZonMw-aanvraag of dat aanvullende transformatie-aanvragen nodig zijn.
Ketenaanpak Valpreventie
Voor de ketenaanpak Valpreventie worden deze zomer tijdens verschillende bijeenkomsten kansen voor regionale samenwerking onderzocht en besproken. Dit moet leiden tot een gezamenlijke aanpak. Daarnaast maken Unicum, Vereniging Fysiotherapeuten Lekstroom en gemeenten afspraken over uitvoering van de risicoanalyse voor valpreventie. Met als doel dat deze in aanmerking komt voor vergoeding door de zorgverzekering.
2. Gezond ouder worden
Steunsystemen
Er is een aanvraag gedaan voor een snelle toets voor het opzetten van steunsystemen in de vijf Lekstroomgemeenten. AxionContinu doet deze aanvraag voor de VVT- en welzijnsorganisaties in de zorgkantoorregio. Het doel is om samenwerking tussen professionals, vrijwilligers en buurtbewoners (beter) te organiseren, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.
Ontmoetingsruimte (Reablement)
Het sociaal team Houten, Handje Helpen, Houten & co, gemeente Houten en ZorgSpectrum onderzoeken met elkaar hoe zij de ontmoetingsruimte van een verzorgingshuis in Houten kunnen verbreden naar de wijk.
Mantelzorgacademie
Het Antoniusziekenhuis, Santé Partners en ZorgSpectrum ontwikkelen in Houten een ‘mantelzorgacademie’. Hier worden zorgvragers en hun mantelzorgers geholpen bij het zelfstandig kunnen verrichten van handelingen zodat ze niet afhankelijk zijn van professionele ondersteuning.
3. Mentale weerbaarheid en gezondheid
Afstemming
We stemmen het Netwerk mentale gezondheid, zoals benoemd in de werkagenda Lekstroom, af op (boven)regionale ontwikkelingen.
Groepssessies
Komende maand starten we in Nieuwegein vanuit het project WachtenWaard de eerste groepssessies, begeleid door twee ervaringsdeskundigen. WachtenWaard biedt wachtlijstzorg in de (specialistische) ggz.
Aanvraag
Voor deze opgave werken we op de schaal van de zorgkantoorregio aan een aanvraag voor een transformatiebudget.
Activiteiten najaar
- Proeftuin Verkennend gesprek in een tweetal gemeenten (onder voorbehoud van financiering).
- Opzetten domeinoverstijgend casusoverleg op basis van inventarisatie bestaande overlegvormen.
- Vervolgbijeenkomst met de achterban om hen te betrekken en te informeren.
- Op ‘De Juiste Zorg op de Juiste Plek’ vind je naast het regioplan Lekstroom praktische informatie, praktijkvoorbeelden en animaties over de veranderingen in de zorg. In de zomer wordt een nationale publiekscampagne verwacht.
- Voor de Lekstroomregio gebruiken we op dit moment deze pagina: IZA-GALA informatie voor professionals
- Updates van de uitvoering van het regioplan kun je na de zomer verwachten in een reeks interviews. Eind van het jaar volgt een nieuwe overall update.
- Tijdens een bijeenkomst op 25 september worden de gemeenteraden en adviesraden sociaal domein geïnformeerd over de actuele stand van zaken.
- Tip: Volg de LinkedInpagina van ‘De juiste Zorg op de juiste plek’. Andere partijen zoals VNG, ZonMw, ActiZ, Sociaal Werk Nederland, Movisie en Vilans publiceren ook regelmatig over veranderingen in de zorg. Link ook met elkaar en deel goede voorbeelden.
Wil je meer weten?
Neem contact met ons op via: iza.gala@regiolekstroom.nl