Monumenten
Voor het verbouwen van een monument vraagt u een omgevingsvergunning aan. Het soort monument bepaalt welke regels gelden en wie de vergunning geeft.
U hebt bijvoorbeeld geen vergunning nodig als de monumentale waarde niet lager wordt door de werkzaamheden. Bijvoorbeeld bij het opschuren en schilderen in dezelfde kleur. Het vervangen van kapotte ruiten, het opstoppen van rieten daken of vervangen van dakpannen.
Een aanvraag van een omgevingsvergunning wordt voor advies voorgelegd aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Houten.
Het college van burgemeester en wethouders verleent de vergunning.
- U vraagt de vergunning aan via omgevingswet.overheid.nl.
- Hierna krijgt u een ontvangstbevestiging.
Gemeentelijke monument
- Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met 6 weken verlengen.
Rijksmonument
- Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met 6 weken verlengen.
- Vraagt de gemeente advies aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed? Dan ontvangt u binnen 26 weken bericht of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met 6 weken verlengen.
Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u bezwaar maken. Dit doet u door een bezwaarschrift in te dienen en beroep aan te tekenen bij de rechtbank.
Een vergunningplicht geldt meestal voor het hele monument. Dus niet alleen de voorgevel, maar ook de zijgevels, de achtergevel, bedaking, onderkeldering en het hele interieur. Zelfs moderne aanbouwen kunnen onder de bescherming vallen.
We raden u aan om altijd eerst advies te vragen aan één van de medewerkers (afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling). Ook wanneer u misschien geen omgevingsvergunning nodig heeft. Wij helpen u graag verder met deskundig advies.
Monumentenwacht
Stichting monumentenwacht heeft als doel om monumenten in de toekomst te behouden. Eigenaren van onder meer gemeentelijke en rijksmonumenten kunnen zich aanmelden voor een beoordeling door de Monumentenwacht Utrecht
Kijk voor meer informatie op de website
Nationaal Restauratiefonds
Het Restauratiefonds is een organisatie zonder het doel om winst te maken. Zij helpen eigenaren aan leningen voor onderhoud, restauratie, verduurzaming en herbestemming. Ook kunnen zij u adviseren en informeren bij de financiële en procesmatige onderdelen van restauratie en onderhoud van monumenten.
Afwegingskader
Het afwegingskader voor vergunningverlening ‘Verduurzaming van monumenten’ wordt gebruikt bij het beoordelen van vergunningaanvragen door de afdeling Vergunning-Toezicht-Handhaving en door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Hierdoor weet u wat de kaders zijn bij de beoordeling en kunt u hier alvast rekening mee houden als u verduurzamingsmaatregelen wilt nemen. U kunt het afwegingskader op deze pagina downloaden.
Gratis gids over verduurzamen monumenten
Om de particuliere en professionele eigenaren zoveel mogelijk te ondersteunen is er door het Restauratiefonds een gratis gids samengesteld die u kunt aanvragen via restauratiefonds.nl. Updates worden u daarna automatisch toegestuurd. Zo heeft u altijd de meest actuele informatie.
Voor het leggen van zonnepanelen zijn er een aparte gidsen voor monumenteigenaren én vergunningverleners door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed gemaakt. Beiden kunt u op deze pagina gratis downloaden.
Praktische wegwijzer: een detailboek over het verduurzamen van monumenten
In het boek “Een warme jas” staat een lange reeks bouwkundige details. Het laat zien hoe constructies en aansluitingen in de thermische schil van monumenten het best verduurzaamd kunnen worden. Deze details zijn dan ook toegestaan voor monumenten. Ieder detailblad is voorzien van een toelichting.
U kunt dit boek gratis downloaden op eenwarmejasvooroudehuizen.nl
Duurzaam Monumentenhuisje bekijken
In het Regionaal Energiecentrum Zeist kunt u een Duurzaam Monumentenhuisje bekijken. Het huisje is opgebouwd met historische en monumentale materialen zodat u kunt zien welke mogelijkheden er zijn om uw historische woning te isoleren.
Het Regionaal Energiecentrum Zeist is gratis en zonder afspraak te bezoeken.
- Adres: Slotlaan 279 in Zeist.
- Meer informatie: Regionaal Energiecentrum
Meer informatie of hulp nodig bij verduurzamen?
- Neem hiervoor contact op met EnergieRijk Houten.
- Voor algemene informatie over duurzaamheid kunt u ook kijken op Duurzaam Houten
Heeft u vragen of advies nodig?
Astica de Roos
Medewerker vergunningverlening en monumenten
(030) 63 92 611
gemeentehuis@houten.nl