Hitteplan

Samen voorbereiden op extreme hitte

Het klimaat in Nederland verandert. Het aantal warme dagen stijgt. Veel mensen genieten van het warme weer. Maar voor (kwetsbare) inwoners, kan de warmte leiden tot gezondheidsklachten. Hitte kan er zelfs voor zorgen dat iemand in een ziekenhuis opgenomen wordt. Herken de klachten en weet wat u moet doen. (pdf, 77 KB)

Ga in gesprek met ouderen en ouders van jonge kinderen in uw netwerk over de risico’s van hittestress. Bespreek wat zij zelf kunnen doen of waar u eventueel mee kunt helpen.

 • Drink voldoende, ook als u geen dorst heeft.
 • Houd uw lichaam koel.
 • Doe rustig aan, blijf in de schaduw
 • Houd uw woning koel
 • Zorg voor elkaar

Heeft u een huisdier?

Zodra buiten de temperatuur stijgt, besteed dan ook extra aandacht aan uw huisdier. Een huisdier kan niet goed tegen de warmte. Oververhitting kan gevaarlijk zijn. Lees meer over dieren tijdens warmte

 • Overzicht watertappunten

  Heeft u dorst onderweg maar geen drinkwater bij u? In onze gemeente staan openbare watertappunten waar u gratis gebruik van kunt maken.

 • Waar vindt u zwemwater?

  Met warm weer is het fijn om verkoeling te zoeken in het water. Doe dit wel veilig. Dat kan bijvoorbeeld bij Zwembad de Wetering, de Rietplas, de Honswijkerplas en de Laagravenseplas.

Groen in en rondom huis

Niet alleen water zorgt voor verkoeling. Ook zoveel mogelijk groen in en rondom uw huis helpen bij het verkoelen van de stad.Planten en bomen hebben een verkoelend effect op de omgeving, omdat ze vocht afgeven aan de lucht als het warm is. U kunt uw huis of tuin groener maken. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak of minder tegels in uw tuin. De gemeente helpt u hierbij met bijvoorbeeld subsidie of afvoer van tegels.