Achtergrondinformatie
Hieronder geven we een overzicht over allerlei feiten en cijfers. Zo krijgt u een beter beeld van de opgave die nog voor ons ligt om te komen tot een energieneutraal Houten 2040. En wat draagt een maatregel nu bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot.
Disclaimer: We hebben zo zorgvuldig mogelijk verwijzingen naar bronnen, informatie en data weergegeven. Dit is geen alles omvattend overzicht. De data zijn bedoeld om een globaal beeld te geven. Zijn er suggesties voor toevoegingen, laat het ons weten via duurzaam@houten.nl. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.
Meer informatie vindt u op:
- Duurzaam Houten | Duurzaam Houten
Informatie over wat we doen in Houten en wat je zelf kan doen. - Windpark Houten | Gemeente Houten
Informatie windpark Houten - Zonnepark Houten Oostrumsdijkje (statkraft.nl)
Informatie zonnepark Oostrumdijkje t Goy - Home - Zonneweide de Heul (zonneweide-deheul.nl)
Informatie zonnepark De Heul Schalkwijk - Home - Stroomveld De Knoest (stroomveld-deknoest.nl)
Informatie zonnepark De Knoest Schalkwijk - Windpark Goyerbrug | Gemeente Houten
Informatie windpark Goyerbrug
Hoe staan we er voor in de gemeente Houten?
Klik op de afbeelding om de infographic te vergroten.
Dit overzicht geeft een goed beeld weer van de opgave waarvoor we staan met name op het verduurzamen van de elektriciteit. Er is altijd wel veel discussie over getallen. De infographic (png, 310 KB) zou je dan ook moeten zien als een “praatplaat”. Het geeft een globaal beeld. Wil je meer weten over de getallen dan geeft de Klimaatmonitor databank een goed beeld DASHBOARD - Energieverbruik - Houten (databank.nl)
Energieverbruik in de gemeente Houten
De grootste energieverbruikers in Houten zijn de gebouwde omgeving (woningen, kantoren, winkels, etc, 47 %), verkeer en vervoer (38 %) en landbouw (10 %). De industrie verbruikt in Houten weinig ( 3%) energie.
Drie belangrijke vragen en antwoorden:
In 2016 heeft Nederland besloten deel te nemen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Dit is ondertekend door bijna alle landen van de wereld. Er zijn afspraken gemaakt om de CO2 uitstoot terug te dringen. De Rijksoverheid heeft in 2019 een klimaatakkoord gesloten tussen organisaties en bedrijven in Nederland om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het belangrijkste doel is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Alle gemeenten in Nederland hebben nu plannen gemaakt hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan deze ambitie.
Om meer duurzame elektriciteit op te wekken en woonwijken van het aardgas te halen zijn er in Nederland 30 regio’s gevormd waar afspraken worden gemaakt om dit te realiseren. Deze afspraken staan in de Regionale Energie Strategie (RES) RES Regio's op de kaart | Regionale Energiestrategie (regionale-energiestrategie.nl). De gemeente Houten werkt samen in de RES regio U16 Regionale Energiestrategie U16 | Energie Regio Utrecht. Daar werken 16 gemeenten, waterschappen en de Provincie Utrecht samen en maken afspraken om duurzame energie op te wekken en te besparen. Daarnaast werken we als gemeente Houten ook samen met de buurgemeenten om ons heen, met name in het Kromme Rijngebied. Dit zijn de gemeenten Zeist, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Houten).
Iedere gemeente heeft toegezegd in de RES U16 een bijdrage te leveren. In Houten zijn we misschien al een eind op weg. Maar het plaatje laat zien dat we nog maar op de helft zijn in de gemeente Houten. Het burgerberaad wordt gevraagd welke technieken de gemeente moet inzetten en waar rekening mee moet worden gehouden als we de andere helft willen realiseren.
Zonne-energie - Wist u dat?
- Zonnepanelen hebben ongeveer een vermogen van 370 wattpiek (Wp) en wekt gemiddeld 315 Kilowattuur (kWh) per jaar op. Bron: Leg zonnepanelen op het dak | Natuur & Milieu (natuurenmilieu.nl)
- Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3500 kWh per jaar. Hiervoor heb je circa 12 zonnepanelen nodig. Bron: Leg zonnepanelen op het dak | Natuur & Milieu (natuurenmilieu.nl)
- Voor ongeveer 1000 Megawattuur, MWh (= 1 Megawattpiek, Mwp) is ongeveer 1 ha grond nodig. Een zonneveld van 20 hectare levert dan circa 20 MWh aan stroom. 1 hectare is 100 meter bij 100 meter (10.000 vierkant meter, m2). 20 hectare is te vergelijken met circa 28 voetbalvelden. Bron: Wind, zon en warmte | Regionale Energiestrategie (regionale-energiestrategie.nl) en Hoeveel is? - Hectare (hoeveel-is.nl)
- Een zonneveld van 20 hectare wekt ongeveer voor 6000 – 7000 huishoudens stroom op. Ter vergelijking in de kern Houten zijn circa 19000 huishoudens.
- Er al twee zonnevelden stroom leveren en gebouwd zijn. Dit zijn de zonnevelden Oosteromsdijkje en Groenedijkje in ’t Goy. Daarnaast is er vergunning afgegeven voor drie zonnevelden “De Heul, De Knoest en Van Dijk alle in Schalkwijk. Voor één zonneveld loopt op dit moment een vergunningprocedure (Oosterlaak in ’t Goy). Totaal is er toestemming gegeven door de gemeenteraad voor 100 ha. Bij het realiseren van deze zonnevelden zitten we exact aan deze 100 ha.
Windenergie - Wist u dat?
- Een windmolen van 5,6 MW wekt ongeveer 17.500 MWh aan stroom op. Dit is stroom voor circa 5000 huishoudens.
- Er is ongeveer 5 hectare nodig voor een windmolenpark van 10 windmolens. bron: Wind, zon en warmte | Regionale Energiestrategie (regionale-energiestrategie.nl)
- De windturbines uit de jaren tachtig en negentig nog een ashoogte van 25 tot 30 meter, de nieuwste generatie windturbines is een factor zeven keer hoger. In 2019 stonden er 296 turbines met een ashoogte van 100 tot 150 meter. De molens die nu worden gebouw zijn 4-5 MW en hebben een as hoogte van circa 200 meter bron: Hoor, de wind waait door de windturbines | Atlas Leefomgeving
- Een boerderij molen is een “kleine” windmolen op het boeren-erf. Deze hebben vaak een maximale ashoogte van 30 meter. Een vermogen van 45-80 kilowatt. Ze worden gebruikt voor eigen gebruik op de boerderij. De molen levert kan circa 30.000 KWh per jaar aan elektriciteit opwekken.
- Het adviesbureau Kraftwerk heeft in juli 2022 berekent hoeveel kleine windmolentjes er nodig zijn om evenveel stroom op te wekken als één grote windmolen van windpark Goyerbrug. Er zouden dan 600 kleine molens nodig zijn. Wanneer je uitgaat van windpark Goyerbrug, wat bestaat uit 4 grote molens, zouden er 2400 (4x600) kleine boerderijmolens nodig zijn. Er is hier wel een vergelijking gemaakt met een kleiner type “boerderijmolen”. Maar dan nog is dit landschappelijk niet realistisch om zoveel molens te plaatsen in de gemeente Houten.
Bron: Steeds meer windmolens, nog geen doorbraak - Melkvee100plus
Bron: Producten - Bestwatt Onze kleine windmolens en zonnepanelen | BestWatt
Bron: Onze windmolen | EAZ wind
- 1 TWh staat gelijk aan een miljard kWh (kilowattuur), ofwel aan de opwek van 57 windmolens van 5 MW of 1000 hectare aan zonnepark. Het is ongeveer 1% van de jaarlijkse elektriciteitsvraag in Nederland. Bron: Wat is de RES | Regionale Energiestrategie (regionale-energiestrategie.nl)
- Er op dit moment een procedure loopt voor het afgegeven van een vergunning voor 4 windmolens (Windpark Goyerbrug). Meer info Windpark Goyerbrug | Gemeente Houten
Warmte - Wist u dat?
- Voor het verduurzamen van 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen, moet meer dan 60 miljoen GJ (omgerekend bijna 17 TWh) aan aardgas worden vervangen. Dit gebeurt deels met hernieuwbare elektriciteit en deels door alternatieve duurzame energiedragers als warmte en groen gas. Bij elektrisch verwarmen met een warmtepomp is de elektriciteitsvraag zo’n 3 tot 4 keer lager dan 17 TWh. Dit komt doordat een warmtepomp naast elektriciteit ook warmte uit de grond, water of lucht gebruikt voor het verwarmen van een woning. Bron: Wind, zon en warmte | Regionale Energiestrategie (regionale-energiestrategie.nl) Je bespaart met een warmtepomp ook tussen de €700 en €1000 per jaar. Bron: Volledig elektrische warmtepomp: alle info | Milieu Centraal
Vervoer - Wist u dat?
-
Een elektrische auto’s wel 3 x verder kan rijden met dezelfde hoeveelheid energie als een auto met fossiele brandstof? En dat alle nieuwe zakelijke auto’s vanaf 2025 elektrisch moeten zijn. Wat is het echte verbruik van een elektrische auto? - EV Database (ev-database.org) In 2022 was 26% van alle elektrische personen auto’s elektrisch. In Nederland reden er eind 2022 340.583 elektrische auto’s in Nederland. Forse stijging aandeel elektrische auto’s particuliere markt naar 26 procent in 2022 | RAI Vereniging