Burgerberaad Energie 2040

Gemeente Houten wil in 2040 net zoveel energie duurzaam opwekken als Houten gebruikt. Burgerberaad Energie 2040 heeft bedacht hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Het burgerberaad bestond uit honderd zomaar gekozen inwoners van Houten. 

Onder de rode knop staat het verslag in PDF-formaat met de adviezen van het Burgerberaad aan het gemeentebestuur. Onder de groene knop vindt u een toegankelijke versie waarbij u het verslag kunt beluisteren met behulp van de leesfunctie.

Verslag in PDF-formaat (pdf, 8 MB) Verslag uitgeschreven versie

Terugblik burgerberaad

We hebben best wel een reis afgelegd met elkaar. We zijn begonnen half september in de Expo. Heel veel mensen kennen elkaar daar nog niet, dus iedereen kwam een beetje sluchtig binnen, zo van nou ik ga maar even zitten. En na een aantal rondes begon het al wat dynamischer te worden.

Het was best een heel spannend traject. Ik kijk er wel heel tevreden op terug. Eigenlijk is het een onderdeel van hoe het proces is gegaan. Als je dan kijkt naar zoveel mensen die bereid zijn om hun zaterdagen te besteden om mee te denken om klimaat- en energieneutraal te worden. Daar word ik heel blij van.

Die drie zaterdagen waren al intensief en daarna heb ik me aangemeld voor de co-creatiegroep. Nou die was minstens zo intensief.

Ik sta achter de adviezen die er nu liggen en daarmee hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan de energietransitie die de gemeente Houten wil maken voor 2040.

Ik was er aan begonnen omdat ik heel graag een stem wilde hebben in dit onderwerp. En ik dacht, iedereen praat erover, maar doet niks, laat ik nou gewoon ook eens wat doen.

Ik ben heel erg trots op het resultaat en ook op alle mensen die daaraan gewerkt hebben. Want het was echt een hele grote diversiteit aan mensen, maar iedereen heeft zich ingezet. 

Ik had het gevoel dat wij ook veel ruimte kregen om de dingen te zeggen die we wilden zeggen. En uiteindelijk ook die adviezen te geven dan in conceptvorm, zoals we dat gedaan hebben. 

En natuurlijk het feit dat we van 40% naar 85% zijn gegaan in de energieneutrale plannen die we hebben neergelegd. En dat moet zich natuurlijk nog allemaal uitkristalliseren. Het is nog geen 100% maar wel een hele mooie stap. 

Ik had wel een heel klein beetje de hoop dat we ook echt op minimaal die 100% energieneutraal uit zouden komen. En dat is nog wel een spannend punt. 

Dat is niet helemaal gelukt begrijp ik. 

Nee, de voorstellen die zijn gedaan, daar kun je wel een beetje over discussiëren. En hoe breken je dat nou precies door? Een van de allerbelangrijkste voorstellen is veel zonnenergie opwekken boven fruit. Dat is ook een heel mooi voorstel. Dat kan op dit moment nog niet. Er moeten nieuwe regels voor worden gemaakt. Dat moeten we ook goed uitzoeken. Maar bijvoorbeeld over wind heeft de burgerberaad op dit moment verder geen uitspraken gedaan.  Behalve dat er één voorstel was wat geen meerderheid heeft gehaald. 

Wij moeten nog zoveel extra energie opwerken. Op welke manier wil je dat doen en hoeveel brengt jouw idee dan op? En zo specifiek werd het niet gevraagd, waardoor het op het laatst een beetje moeilijk werd. Want er werd gezegd, ja maar het is niet genoeg. Ja hallo, hoe moeten wij dat berekenen en help ons dan. Dat had wat specifieker gekunt.

Ik vond over het algemeen heel goed georganiseerd. Ik ben bijvoorbeeld niet heel goed ter been. Er was overal een lift aanwezig.Dat vond ik heel prettig en het was over het algemeen goed bereikbaar.

Ook het feit dat het elle lange cyclus van heel veel dagen is geworden maar gewoon in drie dagen, compact. En daarna een groep om het uit te werken. Ja, dat zijn gewoon hele mooie dingen. En dat iedereen een vergoeding heeft gekregen om mee te doen is op zich ook best bijzonder. Gebeurt ook niet overal.

Besproken thema's