Verkoop of verhuur van gemeentelijk vastgoed en grond
Uitgifte van gemeentelijk vastgoed
De gemeente verkoopt haar eigen grond meestal voor woningbouw en verhuurt haar gebouwen of ruimtes meestal voor maatschappelijk gebruik maar ook weleens voor commercieel gebruik. Een enkele keer komt het voor dat grond wordt verpacht of in erfpacht uitgegeven. Deze verkoop, verhuur, verpachting of uitgifte in erfpacht wordt 'uitgifte van gemeentelijk vastgoed' genoemd. Als de gemeente grond of ander vastgoed wil uitgeven, kondigen wij dit aan op deze pagina onder publicaties en in het Gemeenteblad.(Verwijst naar een externe website)
Iedereen krijgt een kans, tenzij...
Als de gemeente vastgoed uitgeeft, moeten ze iedereen die mogelijk interesse heeft de kans geven om mee te doen. De Hoge Raad heeft in het Didam-arrest(Verwijst naar een externe website) van 26 november 2021 uitgelegd hoe dit moet gebeuren. Voor verkoop, pacht en erfpacht van grond heeft de gemeente Houten dit verder uitgewerkt in het protocol grondverkoop 2022 (pdf, 135 KB). De gemeente moet duidelijk communiceren wanneer ze vastgoed willen uitgeven, via bekendmakingen op deze pagina en in het Gemeenteblad(Verwijst naar een externe website). Ook moeten ze laten zien hoe ze kopers of huurders kiezen, op basis van eerlijke en meetbare voorwaarden.
Zoals ook te lezen op Officiële Bekendmakingen.nl(Verwijst naar een externe website):
De gemeente Houten is van plan om huurovereenkomsten aan te gaan met partijen die tot eind december 2024, eind februari 2025 en eind maart 2026 percelen gemeentegrond pachten. Het gaat om onbebouwde percelen (gras)land op de volgende locaties:
1. Granietsteen 50
- Kadastraal bekend: gemeente Houten, sectie H, nummer 1814
- Oppervlakte: circa 0.84.47 hectare
2. Amsterdam-Rijnkanaal en de Rede
- Kadastraal bekend: gemeente Houten, sectie H, nummers 2030, 2031, 2032, 2033
- Oppervlakte: circa 10.56.10 hectare
3. Waalseweg 82A, Tull en ’t Waal
- Kadastraal bekend: gemeente Houten, sectie I, nummers 300, 314, 315
- Oppervlakte: circa 9.76.15 hectare
Reden van verhuur aan huidige gebruikers
1. Granietsteen 50
- Toegang is alleen mogelijk via het eigendom van de huidige gebruiker.
- Het perceel is niet geschikt voor bedrijfsmatige landbouw.
- De huidige gebruiker gebruikt het perceel al lange tijd en wil dit voortzetten.
2. Amsterdam-Rijnkanaal en de Rede
- Het perceel is ingericht als weidevogelgebied en niet geschikt voor bedrijfsmatige landbouw.
- De huidige beheerder, Stichting Weidevogelbeheer Eiland van Schalkwijk, heeft hierin al geïnvesteerd.
- De stichting beschikt over de juiste expertise om het perceel in lijn met de ambities van de gemeente te beheren.
3. Waalseweg 82A
- Ook dit perceel is ingericht als weidevogelgebied (inclusief plas-dras) en niet geschikt voor bedrijfsmatige landbouw.
- De huidige beheerder, Stichting Weidevogelbeheer Eiland van Schalkwijk, heeft hierin al geïnvesteerd en beheert het perceel volgens gemeentelijke wensen.
Grondslag
De bovengenoemde argumenten zijn gebaseerd op paragraaf III, artikel 1 sub m, van het Protocol Grondverkoop Houten 2022, vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 1 november 2022.
Kort geding
De gemeente Houten zal twintig (20) kalenderdagen na de datum van deze publicatie huurovereenkomsten aangaan, tenzij voordien door een belanghebbende een kort geding tegen dit voornemen aanhangig is gemaakt bij de voorzieningenrechter bij de rechtbank Midden-Nederland. Met het oog op het verkrijgen van duidelijkheid en de voortgang van het project hanteert de gemeente een termijn van 20 kalenderdagen. Deze termijn is een vervaltermijn.
Verhuur van gemeentelijk vastgoed
Wil je een bedrijfsruimte of een maatschappelijke ruimte van de gemeente huren? Hieronder vind je een overzicht van de gebouwen die te huur zijn.
Soms vragen mensen aan de gemeente of ze een stuk grond kunnen kopen. Normaal gesproken verkopen we geen gemeentegrond. Eerdere ervaringen hebben laten zien dat dit vaak negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit van de omgeving. Het verkopen van grond kan leiden tot minder groen, terwijl groen belangrijk is om problemen zoals wateroverlast en hitte te voorkomen. Bovendien wegen de opbrengsten van de verkoop vaak niet op tegen de kosten.
Tegenwoordig verkopen we alleen grond aan particulieren als dit echt bijdraagt aan het algemeen belang. Bijvoorbeeld als het gaat om moeilijk te beheren grond of grond die weinig nut heeft als openbare ruimte. We maken deze beslissingen zelf en zoeken zelf kopers als dat nodig is.