Voorbeelden van bewoners

Voedselkastjes

Eén inwoner begon met een voedselbankje. En door dit voorbeeld werd een andere inwoner geïnspireerd. Ze deelde haar gedachte met anderen. Haar wens was om inwoners voedsel te laten ruilen en daarmee verspilling tegengaan. Inwoners die weinig te besteden hebben kunnen zo door andere inwoners worden ondersteund.

Diverse inwoners werden betrokken om deze wens mogelijk te maken. De één heeft voedselkastjes ontworpen, de ander maakte een logo, weer een ander regelde budget. En uiteindelijk werden de kastjes in elkaar gezet door betrokkenen van de KrachtFabriek. Er werden totaal 12 kastjes geplaatst in de voortuinen van diverse vrijwilligers die de kastjes beheren.

Vrijheidslunch

Het begon met een idee van een actieve inwoner. Stap 1 was het betrekken van andere inwoners. En uiteindelijk ontstond er een groep enthousiastelingen die met elkaar aan de slag ging om een vrijheidslunch te organiseren voor de inwoners uit Houten op 5 mei. Het doel was samen vrijheid vieren. Daarbij ging het om verbinding, gezelligheid, nieuwe ontmoetingen en leuke gesprekken.

Er kwam heel wat kijken bij de organisatie van dit mooie evenement. De taken werden verdeeld. Er werd een locatie met een vergunning geregeld, er werden sponsoren geworven, materialen gehuurd, helpende handen geregeld en subsidie aangevraagd. Voor mensen die slecht ter been zijn, werden twee golfkarren en AutoMaatje in gezet. Op 5 mei hebben 200 inwoners genoten van een fantastische vrijheidslunch om de fontein tegenover het gemeentehuis. Een prachtig voorbeeld van een idee van één inwoner die door het betrekken van vele anderen samen tot een succes is gemaakt.

Voedselbos in Houten aan het Kristalwater

Op initiatief van een aantal bewoners van appartementengebouw Corydalis Cava aan Kristalwater is er een voedselbos aangelegd in park Schoneveld als bijdrage aan de biodiversiteit in het park.

De gemeente onderhoudt de bomen en de bewoners onderhouden de rest van de beplanting en hebben daarvoor een zelfbeheerovereenkomst met de gemeente.

Een voedselbos biedt voedsel voor zowel mens als dier. Voedselbossen zijn een populair onderdeel van permacultuur. Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een langetermijnoverleving van beide. In het eerste jaar is tijd nodig om alles goed te laten aanslaan in het voedselbos, maar de komende jaren kan ook samen het eerste voedsel geoogst gaan worden!

Skatepark

Een groep jonge Houtenaren heeft een brief aan de burgemeester gestuurd met de wens voor een nieuwe skatebaan. Er is eerst door de jongeren gestart met een belronde langs Houtense bedrijven om het project van de grond te krijgen. Dit was uiterst succesvol, de sponsoring kwam goed op gang.  

Samen met een bijdrage uit Inwonersfonds werd de skatebaan gerealiseerd. De jongeren bedachten niet alleen het initiatief , maar werkten ook mee aan het ontwerp en zochten naar een aannemer.

Van grasveld naar sierlijke beplanting

Bewoners van de Wegenbouw vonden het grasveldje voor hun woning saai en wilden graag sierrijke beplanting en een picknicktafel. Er is een kabel- en leidingenonderzoek gedaan om te kijken of er diepwortelende beplanting mogelijk was. Uiteindelijk bleek hier veel mogelijk en heeft de wijkcoördinator alles afgestemd met de contactpersoon uit de buurt. Die heeft vervolgens alle buren benaderd om draagvlak te creëren.

Alle buren waren enthousiast en er is een mooi beplantingsplan aangeleverd. Deze beplanting voldoet aan de voorwaarden van de gemeente op het gebied van biodiversiteit. Een andere voorwaarde is dat het gebied in zelfbeheer wordt genomen. Daar bleek onder een aantal bewoners in elk geval animo voor te zijn. Het saaie veldje is omgevormd tot een plek om elkaar te ontmoeten en straks samen te genieten van de kleurrijke beplanting. Met een bijdrage uit Inwonersfonds is deze wens mogelijk gemaakt.