18 jaar en dan?
Omdat je vanaf je 18e volwassen bent en dus ook zélf verantwoordelijk bent voor heel veel zaken, willen wij jou graag op weg helpen. Wat moet je eigenlijk allemaal doen als je 18 bent?
TIP : Je kunt gebruik maken van de gratis app “Kwikstart” waar je ook allerlei (lokale) informatie vindt. Download hem op je telefoon zodat je alle informatie over 18+ gelijk bij de hand hebt! Of kijk op de website van Kwikstart
- DigiD aanvragen
Misschien heb je al een DigiD aangevraagd? Check dan even of je DigiD nog werkt, anders moet je een nieuwe DigiD aanvragen. Je DigiD is jouw online legitimatie en heb je nodig voor heel veel overheidswebsite. Aanvragen DigiD doe je via www.digid.nl.
- Schrijf je in voor een sociale huurwoning
Nee, hiervoor hoef je niet nu al van plan te zijn om op jezelf te gaan wonen. Maar na inschrijven duurt het namelijk lang voordat je in aanmerking komt voor een huurwoning. Daarom is het verstandig om je in te schrijven bij Woningnet en misschien ook bij verschillende kamersites en woningplatforms als je 18 jaar bent geworden. Inschrijven bij Woningnet doe je hier: www.woningnetregioutrecht.nl.
- Zorgverzekering regelen
Een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Vanaf je 18e ben je hier zelf verantwoordelijk voor! Ga op zoek naar de zorgverzekering die bij jou past. Dit kun je doen door verzekeringen te vergelijken met elkaar op vergelijkingswebsites.
- Kijk of je andere verzekeringen nodig hebt
Naast de verplichte zorgverzekering zijn er meer verzekeringen die handig zijn voor jou, zoals je aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering of inboedelverzekering. Bespreek met je ouders of dit voor jou ook nodig is of dat je bij hen op de polis staat.
- Zorg en Zorgtoeslag regelen
Ontvang je hulp in het kader van de Jeugdwet, informeer dan bij je behandelaar welke veranderingen hierin komen nu je 18 bent geworden (overgang naar zorgverzekering of WMO).
Mensen met een laag inkomen hebben recht op zorgtoeslag. Dit is een toeslag (tegemoetkoming in geld) die je kunt aanvragen bij de Belastingdienst. Dit compenseert de hoge kosten van je verplichte zorgverzekering als je niet genoeg verdiend. De meeste jongeren en studenten hebben gewoon recht op zorgtoeslag, aanvragen dus! Dit doe je via www.toeslagen.nl.
- Studiefinanciering en studentenreisproduct regelen
Volg je een voltijdopleiding en ben je tussen de 18 en 27 jaar, dan kun je soms geld krijgen of lenen om de kosten van je opleiding te betalen. Soms heb je ook recht op een studentenreisproduct. Om te weten waar je recht op hebt, kijk je op www.duo.nl en www.studentenreisproduct.nl.
- Regel je geldzaken
Vanaf het moment dat je 18 jaar bent moet je toch echt alles zelf gaan betalen. Dit betekent dat je inkomsten moet gaan creëren, bekijken wat komt er binnen en wat moet je betalen. Ook is het handig om een spaarrekening te open. En ook belangrijk: voorkom schulden! Kijk op de website van het Nibud voor meer tips: Geldplan Bijna 18 - Startpunt Geldzaken - jongeren.
- Keuze Donorregister invullen
Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je krijgt hiervoor een brief of ga naar www.donorregister.nl en vul je eigen keuze in. Als je geen keuze maakt komt er ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ achter je naam en word je geregistreerd als orgaandonor.
- Advies vragen of opleiding of werk
Heb je vragen over werk, opleiding en inkomen? Hiervoor kun je terecht bij Het Jongerenloket. Dit loket is er voor jongeren van 16 tot 27 jaar uit Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein. Het Jongerenloket is te vinden op de derde verdieping van het Stadshuis in Nieuwegein. Kijk voor meer informatie op : www.wil-lekstroom.nl/jongerenloket. Ook de Houtense Werktafel kan helpen als je op zoek bent naar betaald of onbetaald werk. Kijk hiervoor https://www.houten.nl/zorg-onderwijs-en-inkomen/werk-en-inkomen/houtense-werktafel.
- Ga stemmen!
Maak gebruik van dit recht en laat je stem horen!