Hulp bij hoge energiekosten

Kom langs in het Energiehuis voor tips

Wil je zonnepanelen plaatsen op je huis? Of wil je tips over hoe je je energierekening kan verlagen? Kom naar het Energiehuis! Elke donderdagmiddag, vrijdag, zaterdag én maandag is het Energiehuis open en kun je hier vrijblijvend naar binnenlopen voor informatie en ondersteuning. Meer info over het Energiehuis vind je hier

Maatschappelijke organisaties in Houten die als gevolg van de gestegen energiekosten problemen hebben om de begroting of exploitatie sluitend te krijgen is er een energiecompensatie.

Weten hoe u deze kan aanvragen?Kijk hier voor meer informatie.

Vindt u het moeilijk om rond te komen door de hoge energierekening? Naast de energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen, kan iedereen starten met energie besparen. Het is goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Douche bijvoorbeeld iets korter en haal de stekker uit het stopcontact van apparaten die u niet gebruikt.

Meer tips en hulp over hoe u zelf makkelijk energie kunt besparen? Kijk hier : 

Twintig makkelijke tips (duurzaamhouten.nl) 

Vanaf maart 2022 zijn er in Houten energiebespaarcoaches. Zij helpen huurders en deelnemers aan het project Energie voor iedereen (inwoners met een laag inkomen) met het besparen van geld.

Ze geven tips en bieden hulp aan om de energierekening omlaag te brengen. Het bezoek van de energiebespaarcoach is gratis. Kijk voor meer informatie op: Energie voor iedereen - (energierijkhouten.nl)

LET OP: Huurders die een energiecoach op bezoek willen en geen laag inkomen hebben (= geen eenmalige energietoeslag ontvangen of geregistreerd bij de Voedselbank), moeten mogelijk langer wachten omdat de huisbezoeken bij huurders met een laag inkomen, voorrang krijgen. Kijk voor meer informatie op: Energiebespaarcoach huurders - (energierijkhouten.nl) 

Een ander project is het aanbieden van energiezuinig witgoed aan inwoners in acute financiële nood van wie bijvoorbeeld de wasmachine of koelkast kapot is gegaan. Het gaat om inwoners die niet (meer) voor andere overheidsregelingen in aanmerking komen en geen energiezuinig witgoed kunnen betalen. Dit project loopt via de Stichting Urgente Noden (SUN) Lekstroom. Alleen betrokken maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld Werk en Inkomen Lekstroom (WIL), de Voedselbank en ‘van Houten&co’ kunnen inwoners bij SUN Lekstroom hiervoor aanmelden. Voor meer informatie mail naar info@sunlekstroom.nl.

U kunt in gesprek met !MPACT Houten: een projectbureau én platform voor duurzaam ondernemen. Vanuit het projectbureau wordt ondersteuning geboden aan ondernemers in de vorm van advisering en begeleiding. Zij kunnen u helpen met het behalen van uw duurzaamheidsambities. Zij kunnen bijvoorbeeld een energiescan uitvoeren om te zien waar en op welke manier u het beste bepaalde energiemaatregelen kunt inzetten. Daarnaast kan !mpact bijvoorbeeld ook helpen met Zon op Dak, of andere duurzaamheidsambities die uw bedrijf heeft. Meer informatie vindt u via !mpact Houten | Duurzaamheid & Verbinding (impacthouten.nl)