Dag 3 burgerberaad - 28 oktober 2023
Adviezen
Bent u nieuwsgierig naar de adviezen van het Burgerberaad? Bekijk deze hier.
Hoe verliep de derde dag van het burgerberaad?
Ook het verloop van de derde dag zie je terug in een filmpje.
Heb je problemen met het bekijken van het filmpje op deze pagina? Bekijk deze dan op Youtube(Verwijst naar een externe website).
Komende zaterdag komen we weer samen voor Burgerberaad Energy 2040. We zitten dan bij Arval in Houten. Kom je met de auto, dan kun je je auto parkeren in de parkeergarage tegenover Arval. Links van de entree voor de auto's is ook een fietsenstalling waar mensen met de fiets hun fiets kunnen parkeren. Recht tegenover de parkeergarage vind je de ingang van Arval Mobility Hub. Daar is het Burgerberaad aanstaande zaterdag. Ga je mee naar binnen? Dan nemen we daar een kijkje.
Als je naar binnen loopt, kom je binnen in de theaterzaal. Daarnaast maken we gebruik van deze ruimte waarin jullie aan tafels werken aan adviezen. We beginnen met een terugblik op dag twee waarin jullie gesproken hebben met experts en de eerste informatie al omgezet hebben in adviezen. Wij hebben al die informatie geordend en geven jullie een doorkijkje op onderwerpen en thema's. Daarna gaan Ruud en Jelger met jullie in gesprek over de opzet van de adviezen. We willen graag dat alle adviezen op dezelfde manier worden opgebouwd en zodanig dat de informatie concreet is en helder wordt gepresenteerd. Dat is makkelijk voor de mensen die met de adviezen aan de slag gaan. Rond een uur of 11, maken we een tafelindeling per thema en op onderwerp.
En dan gaan jullie echt aan de slag met het schrijven van de adviezen. Voor de lunch komen we dan nog een keer samen, dan gaat Ruud met jullie in gesprek over het stemmen op de adviezen. Ook bepalen jullie dan samen wie van jullie er met de gemeenteambtenaren in een cocreatie gaat werken aan de routekaart. Na de lunchpauze werken jullie verder aan de adviezen tot we bij het eerste peilmoment komen. Tijdens dat moment gaan we met elkaar bepalen wat er beter kan En vervolgens gaan jullie daar weer mee aan het werk In de tafelgroepen. Aan het einde van de middag gaan we echt stemmen met de telefoon met mentimeter. Dit is een spannend moment, want daar bepalen jullie welke adviezen meegaan in de cocreatie en uiteindelijk worden voorgelegd in de routekaart aan de gemeenteraad. En wij hebben dan een drankje verdiend en kunnen dan even lekker napraten.
Het programma van Dag 3 staat hieronder. Je kunt deze ook downloaden: programma dag 3 Burgerberaad Energie 2040 (pdf, 279 KB)
9.30 uur - Ontvangst in Arval
10.00 uur - Welkom dagvoorzitter Mariken van Meer (in theater).
- Toelichting programma van de dag
- Terugblik op 2e dag (wat hebben we gedaan?)
10.10 uur - Wat voor informatie hebben we opgehaald op dag 2, reflectie Bregje Tettelaar
- Zijn er al adviezen?
- Wat hebben we nodig als de gemeente?
- Infographic Houten Energieneutraal 2040
10.30 uur - Hoe ziet een advies er uit? Ruud Emous en Jelger Takken
- Doel
- Wat (inhoud van advies)
- Wie is verantwoordelijk voor uitvoering?
- Wanneer vindt uitvoering plaats?
- Wat is de bijdrage aan energieneutraal 2040 (2023 -> 2040)
10.45 uur - Naar de werkvloer verplaatsen
10.50 uur - Vorming van adviesgroepen
11.00 uur - Koffie en Thee halen met werkgroep
11.15 uur - Concept advies
- Start met een aanzet tot begin concept adviezen met werkgroepen
12.15 uur - Procedure vaststellen, Ruud Emous (Theater)
- Wanneer stellen we advies vast?
- Wie gaan er verder na deze dag (fase van uitwerking adviezen)?
12.30 uur -Lunchpauze
13.15 uur - Concept advies inleveren
- Concept advies inleveren bij organisatie
13.30 uur - Stem ronde peiling
- Een eerste peiling van de adviezen
15.00 uur - Korte Pauze: Koffie en Thee (eventueel verder werken)
15.15 uur - Adviezen beter maken
- Maak de adviezen beter input uit peilingsronde
16.00 uur - Stemmen over definitieve adviezen met mentimeter (theater)
16.50 uur - Afsluiting
- Hoe gaan we verder?
- Wie komen er bij elkaar in de volgde fase?
- Planning
- Afsluiting Wethouder Paul van Ruitenbeek
17.00 - Napraten onder genot van een drankje
Video over de derde dag van het beraad
Op 28 oktober kwamen de leden van het burgerberaad weer samen om verder te werken aan hun advies over het energieneutraal maken van houten. Deze keer was de groep te gast bij Arval na een kop koffie blikt de dagvoorzitter Marieke van meer terug op de vorige bijeenkomst en nam de agenda door prof. Lama manager Brechtje Texelaar gaf tips voor het maken van een advies en is het helder vanuit het advies wat nou de opdracht is die wij meekrijgen vanuit burgerraad. Dus kan ik zien, wat moeten we doen, wie moet dat doen? Waar zou dat misschien een plek moeten krijgen? Op welke termijn, wanneer zijn er nog handgebaren over hoe we dingen om te doen? Dus met die bleek heb ik gekeken naar alles wat er op dit moment ligt.
Daarna gingen de deelnemers in groepjes met verschillende thema's. Aan de slag per thema werd op onderwerpen een advies opgesteld. Dit is de derde dag dat we met de burgers bij elkaar zitten en dat we gewoon standpunten uitdelen en dat je ook gewoon met andere Mensen in contact komt die eigenlijk een hele andere mening hebben. Hoe moeten we verduurzamen? Hoe moeten we het aanpakken? En Ik heb ook echt wel het gevoel dat de gemeente hier iets mee gaat doen. Het onderwerp is de rol van de gemeente met betrekking tot regel en wetgeving. Hoe kunnen wij alle informatie? Centraliseren en dat middels een een centraal. Naar de burger Helder maken. Onzin groep gaat een advies aan gemeenten geven om een centrale opslag te maken voor de hele gemeente. Houten dat goed geregeld is en goed efficiƫnt is. Daarna volgt een eerste peiling ronden waarin de tegenargumenten en tips van andere deelnemers werden opgehaald. Na een verbeterslag op de adviezen werden de adviezen in stemming gebracht. Vooraf was door de deelnemers bepaald dat Alleen adviezen waar tenminste 66% van de deelnemers achter staan worden doorgegeven. De stemming vond plaats met een interactief programma via de mobiele telefoon van de deelnemers. De meeste adviezen haalden de benodigde stemmen en worden nog verder uitgewerkt. Ik vind dat we heel goed bezig zijn, We zijn allemaal hard aan het werk. We hebben een duidelijk doel voor ogen, Maar we proberen het ook heel erg concreet te maken en Dat is toch best wel moeilijk, Omdat je toch vaak kijkt van de gemeente moet dit, de gemeente moet dat, Maar we moeten eigenlijk ja, We zijn met zijn allen de gemeente en Dat is dus wel iets waar we ons bewust van moeten zijn, dat de bewoners ook zelf actie moeten ondernemen en het samen moeten.
We willen een advies gaan uitbrengen dat ook na het burgerberaad gemonitord gaat worden. Hoe de adviezen ja opgenomen gaan worden en uitgevoerd gaan worden. En daarvoor willen we onder andere monitors groep als afvaardiging van burgerberaad die betrokken blijft en op de hoogte blijft en ook dat er geld wordt vrijgemaakt om die monitoring te realiseren. Ik denk dat het best wel best wel stappen maken dat we opschieten. Er is nog heel veel te doen. Maar het is leuk om te zien dat de mensen ook betrokkener worden en er ontstaan discussies waardoor je beter inzicht krijgt in hoe verschillende situaties kunnen zijn voor verschillende Mensen. En ja, Er is, Er is echt moeite nodig om om het in beweging te brengen en met elkaar een goede kant op te bewegen samen dus ja, heel interessant om aan mee te werken en dat het ontzettend. Dus heb je afgelopen zaterdagen daar tijd en energy in te steken, dus van mijn kant ook namens de gemeenten en de gemeenteraad. Enorm bedankt. Ik ben er gewoon enthousiast over, want Het is leuk en Ik ga met een goed gevoel naar huis.