Woning huren of verhuren

  • Bent u op zoek naar een (sociale) huurwoning in de gemeente Houten? Schrijf u dan in op de website van Woningnet.nl. U kunt dan reageren op woningen in de regio Utrecht. De hoogte van uw inkomen is belangrijk bij het reageren op woningen;
  • In Houten is één woningcorporatie die deze woningen aanbiedt: Woonin;
  • Misschien heeft u recht op huurtoeslag. Dit vraagt u aan bij de Belastingdienst;
  • Als u in een noodsituatie zit en dringend een ander huis nodig hebt, kunt u woonurgentie aanvragen;
  • Een vrijesectorhuurwoning hoeft niet te worden verdeeld via de regels die gelden voor sociale huurwoningen.

Huisvestingsvergunning

Een huisvestingsvergunning is een vergunning om in een sociale huurwoning te mogen wonen. Zo controleert de gemeente de verdeling van sociale huurwoningen. Staat u ingeschreven als woningzoekende en krijgt u een woning? Dan krijgt u een vergunning via woningcorporatie Woonin. Voor een koopwoning heeft u geen huisvestingsvergunning nodig.

Wilt u meer weten of heeft u vragen?

Neem dan contact op met: 
Cees Strooper, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling: 
030 - 63 92 611 of gemeentehuis@houten.nl

Rondleiding in huis

Ongewenst verhuurgedrag

Vanaf 1 juli 2023 geldt de Wet goed verhuurderschap. Deze wet moet ongewenst gedrag van verhuurders voorkomen. Weten wat u hieraan kan doen?

Lees hier hier meer over

Comfortabel wonen 63+

We blijven tegenwoordig zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. En dan is de vraag: is de woning comfortabel en veilig? Woont u dicht genoeg bij voorzieningen en in een omgeving met voldoende sociale contacten?

Lees hier meer

Leegstandwet

De Leegstandwet biedt de mogelijkheid om koopwoningen in afwachting van verkoop tijdelijk te verhuren. 

Lees hier de voorwaarden

Woningomzetting

Wilt u kamers verhuren in een woning? Hierdoor zet u een bestaande zelfstandige woonruimte om in onzelfstandige woonruimten. De huurders delen dan de douche, wc en keuken. Ook hebben de kamers geen eigen ingang met een eigen, door de gemeente toegekend, huisnummer.

Wanneer u een woning wilt omzetten van zelfstandig naar onzelfstandig, heeft u een omzettingsvergunning nodig. Kijk voor meer informatie op de webpagina principeverzoek.