Dag 2 burgerberaad - 30 september 2023
Adviezen
Bent u nieuwsgierig naar de adviezen van het Burgerberaad? Bekijk deze hier.
Hoe verliep de tweede dag van het burgerberaad?
Wil je weten hoe de tweede dag van het burgerberaad verliep? Bekijk dan onderstaand filmpje.
Heb je problemen met het bekijken van het filmpje op deze pagina? Bekijk deze dan op youtube https://youtu.be/YAAjgOfZxDE
Dag allemaal. Op 30 september zien we elkaar weer voor dag twee van burgerberaad Energie 2040. Jullie zijn vanaf half tien van harte welkom in Theater aan de slinger. Om 10 uur gaan we starten. Ik ga jullie vertellen hoe het programma eruit ziet. Ga je mee? We starten In de theaterzaal. Prachtig niet? Kijk Ruud en Jelger zijn er vandaag ook bij. In de ochtend gaan we in gesprek over het onderwerp energieneutraal Houten in 2040. Van de gemeenteraad hebben we 3 thema 's mee gekregen. Warmte. De opwek van duurzame elektriciteit en besparen. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? Daarover gaan Ruud en ik met jullie in gesprek. Wat valt er onder de thema's en waar kun je bij adviezen dan eigenlijk aan denken? Als we daar een beeld van hebben, starten de gesprekken met experts. Jullie verplaatsen je naar een lokaal waar de expert zich bevindt. De expert stelt zich voor. Jullie kunnen vragen stellen en aan de tafels volgt een gesprek over wat je gehoord hebt. Uit die gesprekken willen we zoveel mogelijk haakjes halen voor adviezen in de middag. Die schrijven jullie allemaal op en die verzamelen we voordat we met elkaar in werkplaats aan de slag gaan. In de middag gaan we werken aan adviezen. Dat doe je samen met andere deelnemers en een tafel begeleider. Alle informatie uit de ochtend wordt geordend en de eerste adviezen worden geschreven. Dat hoeven we niet heel veel adviezen te zijn. Met een paar adviezen of misschien 1 per groep zijn we al heel erg blij. Na de middagpauze gaan jullie op bezoek bij de buren. Daar zien jullie welke adviezen zij hebben gemaakt. Jullie kunnen vragen stellen, opmerkingen geven en misschien heb je wel een tip om het advies nog beter te maken. Vervolgens gaan jullie terug naar je eigen lokaal om te horen welke opmerkingen er op jullie adviezen zijn gekomen. Jullie bespreken dan wat je daar nog mee gaat doen. We sluiten af In de foyer met een drankje en daar vertel ik jullie hoe dag 3 eruit gaat zien. En dan is dag twee alweer voorbij.
Het programma van Dag 2 staat hieronder. Je kunt deze ook downloaden: programma dag 2 Burgerberaad Energie 2040 (pdf, 252 KB)
9.30 uur - Ontvangst in Theater aan de Slinger
10.00 uur - Welkom dagvoorzitter Mariken van Meer
- Toelichting programma van de dag
- Terugblik op 1e dag (wat hebben we gedaan?)
10.05 uur - Richting geven aan de vraag, waar hebben we het over? Ruud Emous
- Besparen
- Duurzame energie opwek
- Warmte
- Overig?
Gebruik mentimeter (een telefoon is nodig)
Keuze voor werkplaats waar je in de middag wilt werken aan adviezen
10.30 uur - Verplaatsing naar lokalen
10.35 uur - Kennisprogramma ronde 1:
- Kennismaken met de expert! (In de lokalen en theater)
11.20 uur - Korte Pauze en verplaatsing: Koffie en Thee
11.30 uur - Kennisprogramma ronde 2:
- Kennismaken met expert! (In de lokalen en theater)
12.15 uur - Verplaatsing naar lokalen
12.20 uur - Kennisprogramma ronde 3:
- Kennismaken met expert! (In de lokalen en theater)
13.00 uur - Lunchpauze
14.00 uur - Uitleg middagprogramma, dagvoorzitter
- In werkplaatsen werken we aan de eerste adviezen
14.10 uur - Verplaatsing naar werkplaatsen
14.15 uur - Werkplaats ronde 1:
- Per groep/lokaal 1-3 adviezen uitwerken
15.10 uur - Korte Pauze: Koffie en Thee
15.20 uur - Verplaatsing naar werkplaatsen van de buren
15.25 uur - Verrijken door kijken!
- Kijken bij andere werkplaatsen. (Tafelbegeleiders blijven met enkele deelnemers in lokaal, anderen gaan kijken bij andere lokalen om adviezen te zien en daarover in gesprek te gaan)
16.00 uur - Werkplaats ronde 2:
- Beter maken voorstellen in klaslokalen (Wat heb je gehoord, gezien? Wat kunnen we ermee?)
16.30 - Verplaatsing naar Theater
16.35 - Dagvoorzitter: laatste woord
- Reflectie op de dag
- Programma dag 3
16.45 - Napraten onder genot van een drankje
- Bregje Tettelaar, Winstkansen voor isolatie in Houten (pdf, 299 KB)
- Kornelis Blok, Kernenergie (pdf, 1 MB)
- Andy Kuypers, werking, toepassing en vormen van zonnepanelen (pdf, 2 MB)
- Peter Hermans, samenhang energietransitie op verschillende niveaus (pdf, 836 KB)
- Lennart van der Burg, de (on)mogelijkheden van Waterstof (pdf, 2 MB)
- Willy Wagenmans, Local4Local (pdf, 417 KB)
- Reint Jan Renes, gedragsverandering (pdf, 3 MB)
- Geert Gerritse en Bert Smit - presentatie coöperaties bij energietransitie (pdf, 850 KB)
- Jeroen de Hartog - Energietransitie en gezondheid Houten-GGDrU (pdf, 757 KB)
Niet alle presentaties zijn beschikbaar. Dit heeft te maken met de rechten van de afbeeldingen in de presentatie.
Overig:
Video over de tweede dag van het Burgerberaad
Ik sta hier voor het Theater aan de slinger In de gemeente houten, waar vandaag de tweede bijeenkomst is van het Burgerberaad Energie 2040. En Ik vind het als burgemeester van onze gemeente fantastisch dat inwoners bereid zijn om met ons mee te willen denken over een heel belangrijk onderwerp, zoals, hoe worden we energie duurzaam in de komende jaren? En het is natuurlijk heel mooi dat inwoners bereid zijn om daar een aantal zaterdagen voor op te offeren en zich in te zetten met ideeën te komen zelf met elkaar te spreken. Wat er voor ons als gemeente van belang zou kunnen zijn.
Van de gemeenteraad hebben we 3 themas meegekregen. Warmte, de opwek van duurzame elektriciteit en besparen. Welke mogelijkheden voor duurzame productie van energie denk jij aan? He, wat zijn volgens jou relevante, belangrijke manieren om op een duurzame manier stroom te gaan opwekken? Ah, de eerste zijn al binnen. Ik denk dat ik kan toevoegen dat, dat ja representativiteit. Het is, over 25 jaar is moet de doelstelling bereikt worden en iedereen is dan ook weer in een andere fase van hun leven. Dus ik denk dat het ook handig is dat als ze naar iets zo'n lange termijn kijken, dat we ook kijken naar hoe ons leven er dan uitziet.
De eerste groep. Reint Jan Renes, psychologie, Energie en gedrag: Ik heb het net met de deelnemers van burgerberaad gehad over gedragsverandering. Dat we heel veel met technologie kunnen doen en misschien met de financiën. Maar dat we uiteindelijk ook moeten gaan kijken, hoe kunnen we mensen daadwerkelijk meekrijgen in de transitie die nodig is. Na mijn verhaal zijn we uitgebreid met elkaar in gesprek gegaan en zijn we echt proberen uit te zoeken. Nou, wat is dan? Wat zijn de specifieke gedragingen waar we wat mee moeten doen en wat maakt dan dat mensen al dan niet ook echt dat zouden willen veranderen? En dan kwamen alle andere vragen uit om de andere of welke groepen gaat het dan en wat maakt dat dat de ene dat wel wil en wat niet en wat je daar allemaal voor nodig? Ik vind het zelf wel heel belangrijk dat we de dingen met zijn allen doen. Ja, Iedereen heeft ideeën en soms kunnen ideeën ook uit een hoek komen. Waar? Ja, waar helemaal soms geen deskundigheid in zit, maar omdat je het zelf ervaart. Dat is eigenlijk Misschien wel het meest belangrijk.
In de middag gaan we werken aan adviezen samen met andere deelnemers en een tafel begeleider. Alle informatie uit de ochtend wordt geordend en de eerste adviezen worden geschreven. Ja, Ik heb door de verschillende workshops die we nu achter de rug hebben. Heb ik wel gezien in welke workshop ik verder zou willen meewerken om vooral het spel in te brengen om te kijken of dat elkaar op een wat ludiekere manier bewust kunnen maken van wat voor gek gedrag waar eigenlijk hebben als we Energy gebruiken of verbruiken. Vanuit samenleving de dingen eigenlijk moet moeten komen om te veranderen, want dat verandert namelijk ook het moreel kompas van iedereen. Als je het zelf, als je het zelf ervaart en doet.